Tristitia - Garden Of Darkness

Kiadó: Holy
Együttes: Tristitia
Megjelenés éve: 2002
Ajánlja: Perkele
Pontszám: 9/10
Értékelés: Stílusában kiemelkedő

A chilei születésű gitáros, Louis B. Galvez és Thomas Karlsson alapította meg 1992-ben a Tristitia-t. 93-ban adták ki első demojukat, a Winds Of Sacrifice-ot, amely négy dalt tartalmazott és igen jó fogadtatásban részesült a svéd underground színtéren. Egy évvel később egy újabb négyszámos demot jelentettek meg, Reminiscences Of The Mourner címmel, amelyért a Bánat fekete urai címmel illették őket. Ekkor csatlakozott hozzájuk Bruno Nilsson dobos és ez a demo hozta meg számukra az első lemezszerződést is. 95 tavaszán pedig meg is jelent első lemezük, a One With Darkness. Ezt 96-ben követte a Crucidiction, 99-ben a The Last Grief és 2002-ben a Garden Of Darkness. Az évek során számos tagcsere történt, az utolsó lemezen már csak Louis személye biztos.

Nevük szomorúságot, bánatot jelent, boldogtalanságot, magányt, valaminek az elvesztését, lerombolását. Ehhez a névhez pedig sötét, gyászos zene társul, lassú, sötét death-doom.
A lassabbnál lassabb ütemeket csak néha töri meg egy-egy kósza gyors betét, de ezek a részek is csak a fájdalmat, melankóliát hangsúlyozzák ki. A darkos, gótikus vonások, a szintetizátor, az orgona is ezeket a sötét, depressziós érzelmeket erősítik, még az akusztikus gitár is csak bánattal szólal meg. A zene pedig lassú áradatként ragad magával mindent, egyre lejjebb és lejjebb nyomva a hallgatót a depresszióba, míg az megadja magát a sorsnak. Az ég elborul, a levelek lehullnak, lelkünk mégis megkönnyebbül általa.

A számok hosszúságuk ellenére sem unalmasak vagy vontatottak, már persze annak, aki szereti az ilyen zenéket. Tény az is, hogy nem egy témából építették fel a dalokat, hanem a lassúság és sötétségen belül teremtettek harmóniát és bizonyos fokú progresszivitást. A legmeglepőbbnek a hosszúra nyúlt gitárszólók tűnhetnek, de valójában ezek is hiba nélkül simulnak bele a zenébe. A hörgős, mély vokál is tökéletesen fejezi ki az emberi fájdalmat, szomorúságot, amit a szövegeikkel és a zenével közvetítenek felénk.
Egyedül az album hangzása nem lett jó. Nyomott, tompa és ahelyett, hogy a hangulatot erősítené, csak gyenge felvételnek tűnik így az album.

My Dying Bride rajongóknak ajánlott a Garden Of Darkness, de mindenki másnak, akit megérint a sötétség szépsége.1. The Entrance
2. Path I (Beholder's Tears)
3. Path II (Black Godz Serenade - Part I)
4. Path III (As Death Says Mine)
5. Path IV (When Tears Cry)
6. Path V (Beyond The 7th Valley)
7. Path VI (There Will Never Be Another Dawn)
8. Path VII (Black Godz Serenade - Part II)
9. Path VIII (Tears Of The Moon)


Magyarországi forgalmazó:
Vimpex Music / Musicworld 2000 Bt.
8000 Székesfehérvár,
Kégl Gyula u 12.
mwbt@enternet.hu
Tel.: 06-22-397-096, 06-30-6088-036