Dreamaker - Human Device

Kiadó: Arise
Terjesztő: Musicworld 2000
Együttes: Dreamaker
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Avenger
Pontszám: 8/10
Értékelés: Erős anyag!

Miután 2003-ban Elisa C. Martin énekesnő, Albert Maroto gitáros és Jorge Saez dobos lelépett a Dark Moor-ból, megalapították kicsit merészebb, és keményebb bandájukat a Dreamaker-t. Carlos Pena basszista és a szintén ex-mooros Roberto P. Camus csatlakozásával teljessé vált a felállás, az Arise Records is jelezte támogatását, így akadálytalanul hozzáfoghattak első albumuk létrehozásához.

A felvételek az északi Sonic Pum stúdióban (Thunderstone, Kotipelto, Warmen) készültek 2003 őszén, az utómunkálatokat pedig a Finnvox mindenese, Mika Jussila végezte (Alszik ez az ember néha???). A lemezen található nóták egyáltalán nem mutatnak egységes képet, és abszolút nem hasonlítanak Dark Moor által is képviselt dragon-metalra. Úgy látszik nekik is abból a részéből lett elegük. A gitárok kissé le vannak hangolva, de súlyból amúgy sincs hiány, mert eleve úgy írták meg a témákat, hogy keményebbek legyenek. A Moor és még jó néhány banda esetében megfigyelhettük, hogy a dalok elején a dobos ráállt a duplázóra, majd a végén leszállt róla, most azonban okosan és technikásan építették a duplalábgépet a dalokba, néha egészen "progresszív" ízt adva nekik. A szinti is inkább a háttérben tevékenykedik, rögtön a felvételek után egyébként lelépett Camus, helyére Nino Ruiz érkezett.

A lemez sokszínűségét főként olyan dalok adják mint például a Welcome To My Hell melyben Ark666 (Impaled Nazarene) jóvoltából még hörgés is hallható. Aztán itt van a hajmeresztően In Flames-es Without Angels, melyben a legnagyobb meglepetés Elisa édes kis hangja, hiszen annyira adná magát a károgás. Ha már a szőke énekesnőnél tartunk, szerintem egyáltalán nincs nőies hangja, tehát nem érdemes Tarját és a többieket ide képzelni, hiszen orgánuma leginkább az olasz Fabio Leone-ra hasonlít.

A spanyol illetőségű hatos bár az első albumát készítette el, nem lesz teljesen ismeretlen azok számára, akik ismerték a Dark Moor-t. De nyugodt szívvel ajánlom másoknak is, hiszen technikás, élvezhető és jól elkészített album a Human Device.


1. Dream Machines
2. The Eye Of War
3. Nightmares Factory
4. Without Angels
5. Killing
6. Enemy
7. Forever In Your Arms
8. Alone Again
9. Welcome To My Hell
10. Eternal Love
11. Crystaline Eyes
12. AwakeningMagyarországi forgalmazó:
Vimpex Music / Musicworld 2000 Bt.
8000 Székesfehérvár,
Kégl Gyula u 12.
mwbt@enternet.hu
Tel.: 06-22-397-096, 06-30-6088-036