Six Feet Under - Haunted

Kiadó: Metal Blade
Terjesztő: HMP
Együttes: Six Feet Under
Megjelenés éve: 1995
Ajánlja: Samarithan
Pontszám: 9/10
Értékelés: Stílusában kiemelkedő

Chris Barnes, Allen West, Terry Butler, Greg Gall. Ez egy igen jó kis leosztás. Kiváló képességű zenészek, eltökélt szándékkal hogy örömzenélést produkáljanak. Eddig hét albumot adtak ki ebből egy feldolgozásokat tartalmaz. Időközben tagcsere is színesítette a kvintett történetét, Allen West távozott a formációból és helyére Steve Swanson érkezett.

Haunted című albumuk az első meghallagtás után az egyik kedvencemmé vált. Barni hangja, a gitárosok teljesítménye, a dobos precizitása, az album megszólalása olyan élményt nyújt, hogy a hallgató képtelen megunni.

Számomra igen meglepő volt, hogy a fent említett zenészek eddigi pályafutásuk során játszott irányvonaltól teljesen eltérő módon közelítették meg a stílust. Jó kis középtempós őrlésekkel operálnak, a leggyorsabb részek is inkább jó kis headbangelésre ösztönöznek, mint őrült tombolásra. Hamisítatlan, jó kis halál metál ez. A legtöbb hasonlóság talán a Bolt Thrower ős brigáddal van. Ezek viszont csak a tempóban mutatkoznak, lopott dolgok nincsenek. A lemezen hallható alkotások egyedi jelleggel bírnak. Kellemes meglepetések érik az embert, amikor vállalkozik, arra hogy beteszi ezt a lemezt. Nyakfájás könnyen előfordulhat, és a hallójáratokat is nagymértékben károsíthatja. A riffekben az egészen egyszerű pengetéstől a virtuóz dolgokig minden megmutatnak néhol Obituary-s behatással, de ez talán érthető is. A szólók is igen kellemes élményt nyújtanak. Az album hangzásában kiemelkedő szerepet kapott a basszusgitár, ami minden egyes alkotásban tisztán hallható és követhető.
Az egyik személyes kedvencem a Suffering In Extasy című tétel, ami olyan elemi erővel dönti az embert a porba, hogy felkelni csak mindenféle nyavajával tud.

Az album hangzása tökéletes. Erőtől duzzadó, szétfeszíti a hallgatóság idegeit, persze ehhez kell a tök max. volume is. A lemez borítója enyhe sugallat, arra hogy mit is rejt valójában a korong.

Minden halál metál rajongónak csak ajánlani tudom a lemezt, nem fognak csalódni benne.

Tudomásom szerint hamarosan megjelenik a feldolgozásokat tartalmazó albumuk második példánya. Kíváncsian várom.


The Enemy Inside
Silent Violence
Lycanthropy
Still Alive
Beneath A Black Sky
Human Target
Remains Of You
Suffering In Ecstasy
Tomorrow's Victim
Torn To The Bone
Haunted