Threshold - Critical Energy (live)

Kiadó: Inside Out
Együttes: Threshold
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Adamskij
Értékelés: Nincs pontozva

A csekély képviselőből álló jelenlegi brit prog színtér egyik legnagyobb és mostanában már Európa-szerte elismert csapata a Threshold. Hat lemez után és már a hetedikkel a kanyarban vették fel a Critical Energy névre keresztelt koncertlemezt. Sajnos a dupla CD-n, illetve DVD-n megjelenő anyagon nincs feltüntetve a koncert helyszíne, így valószínűnek tartom, hogy több helyről származik az anyag, mindenesetre az első számban az énekes Mac Hollandiát üdvözli.

Bár nem vagyok prog guru, sőt igazából ez a színtér nem fog meg különösebben, nagyon kíváncsi voltam az angolok koncertanyagára. Ugyanis a prog koncertek többsége nem éppen arcbamászó. Mondhatni, csak azoknál jön le az anyag, akik előtte már alaposan tesztelték szomszédjaik tolerancia szintjét. Ehhez képest a Threshold végig változatos programot hoz, amit bátran merek ajánlani bárkinek, aki hozzám hasonlóan nem találkozott velük.

A két CD-n kilenc-kilenc, azaz összesen 18 nóta hallható, tökéletes keretbe foglalva az együttes eddigi ténykedését. Az első részen kap helyet az előző korong, a Critical Mass négy dala, illetve az utóbbi lemezek pár slágere, míg a második lemez anyaga idézi fel korai nótáikat. A hangzás viszont végig a mai Threshold, ami sokkal szélesebb réteg számára teszi elfogadhatóvá zenéjüket. A csapat ugyanis a 80-as évek prog rockját ötvözi az erőteljes, modern metal megszólalással. Mac hangja kitűnő, bár a modernebb zenei ötvözet mellett kétségkívül miatta van egyfajta ízes, régies hangulata a daloknak. Amúgy a többiek egytől-egyig tökéletes alapot nyújtanak, egyszerre alázatos és dalcentrikus, ugyanakkor jó szólókkal tarkított repertoárt építettek fel az évek során. Mindenképp ki kell emelnem Johanne James dobos játékát, tanítani való. A billentyűs Richard West játéka sem utolsó, egyszerre használ samplereket és hagyományos, olykor '70-es évekre visszanyúló orgona hangszíneket. A két gitárossal együtt pazar szólójátékot mutatnak be például az Angels-ben. Ami a megszólalást illeti, több mint zseniális. A srácok cseppet sem fáradnak el, stúdió minőségben játszák le az egész programot, nem csoda hogy a közönség a végén megőrül értük.

Úgy gondolom, akinek jelent bármit is a prog rock, vagy egyáltalán a dallamos rockzene, nem tévedhet ezzel az anyaggal. A Threshold ugyanis nem esik az öncélú játék csapdájába, ugyanakkor kellően változatos ahhoz, hogy mindenki megtalálja a neki tetsző dalokat.


CD 1
1. Phenomenon
2. Oceanbound
3. Choices
4. Angels
5. Falling Away
6. Virtual Isolation
7. Innocent
8. Long Way Home
9. Fragmentation

CD 2
10. Clear
11. Life Flow
12. Narcissus
13. Sunseeker
14. The Latent Gene
15. Light And Space
16. Sunrise On Mars
17. Paradox
18. Sanity's End