Aemen - Fooly Dressed

Kiadó: Bee & Bee Records
Együttes: Aemen
Megjelenés éve: 2003
Ajánlja: Adamskij
Pontszám: 7/10
Értékelés: Átlag feletti teljesítmény

A picit buta nevű Aemen egy holland alterrock csapat. Akkor mi keresnivalója ezen a kőmetál oldalon? Több oka is van ennek. Vegyük szemügyre előbb a vendég vokalistákat: Sharon den Adel a Within Temptation-ből és Lana Lane, valamint a számomra ismeretlen mellotront kezelő Fay Lovsky. Egyből érdekesebb kép.
Az Aemen stílusát mostanában világszerte britpopnak hívják, viszont a hollandok nem ragadnak le a sziruptól csöpögő korai Beatles táncparkettre hívó mázas slágereinél, mint a recirkulálni látszó angol színtér hasonszőrű csapatai, sokkal inkább a gitáros, rockos oldalra helyezik a hangsúlyt. Bár nem kapkodták el az 1997-es bemutatkozást követő anyag felvételeit, a türelem tényleg rózsát termett.

Amikor először ismerkedtem az anyaggal, meglepett, hogy nemzetközi szinten még senki sem karolta fel őket. Az enyhén unalmas Coldplay-Oasis duónál csillagászati léptékkel mérve is jóval erőteljesebb dalok szerepelnek a korongon. A hangszerelés a szokásos rock felállás mellett tartalmaz csellót, vonósnégyest, mellotront, zongorát, sőt skótdudát is. Tehát aki a honfitárs The Gathering Sleepy Buildings-je környékén keresgél, nem is téved sokat. Persze Toine hangja az a picit nyávogós fajta, amit vagy elvisel az ember, vagy benevez diszkoszvetésre az olimpián.

Egyből a második nótában (Time) akkora duettet énekelnek Sharon-nal, hogy azzal slágerlistákat lehetne romba dönteni. A The World-ben pedig doromb hatású samplerekkel oszlatják el azok kételyeit, akik szemében ebben a műfajban már nem lehet újat alkotni. Ugyanennek a számnak a végén Maarten hatalmas szólót ereszt el. Ezt az Orange-Red-ben megfejeli, amolyan Floyd módra. Nem az a koszolós típusú gitáros, sőt. Nagy erénye az anyagnak, hogy egységesen magas színvonalat hoznak az amúgy nagyon eltérő hangvételű és felépítésű nóták.

Ez a lemez bizonyítéka a széles holland utánpótlásnak és annak, hogy a kimunkált, kreatív zenék stílustól függetlenül megállják a helyüket. Az Aemen jelen anyaga kenterbe veri a stílus népszerű képviselőit, mind a nemzetközi, mind a magyar színtéren. Nyár lévén, tessék kiülni délután a teraszra a haverokkal néhány üveg hideg sör társaságában, közben lehet lamentálni az Aemen-nel.


1. Another Way
2. Time
3. Sanctuary Times
4. Awakening
5. Ever Followed A Butterfly's Erratic Flight?
6. Havelock
7. The World
8. Orange-Red
9. Noble Man
10. Down
11. How Are You Today?
12. Waltz
13. Before My Eyes
14. Sorry!


Magyarországi forgalmazó:
Vimpex Music / Musicworld 2000 Bt.
8000 Székesfehérvár,
Kégl Gyula u 12.
mwbt@enternet.hu
Tel.: 06-22-397-096, 06-30-6088-036