Vehemence - Helping The World To See

Kiadó: Metal Blade
Terjesztő: HMP
Együttes: Vehemence
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Perkele
Pontszám: 7/10
Értékelés: Átlag feletti teljesítmény

A 2000-ben megjelent The Thoughts From Which I Hide albumuk megjelenésekor még azt sem tudtuk, hogy a világon vannak. A 2002-ben megjelent második nagylemezük, a God Was Created azonban az egész death világ figyelmét rájuk irányította. Az emberek többsége megkedvelte őket, egyesek pedig - mint én - egyenes imádták azt a lemezt. Onnan kezdve a zenekar minden rezdülését figyelemmel követtem és vártam már az idei év áprilisát, harmadik nagylemezük megjelenésének időpontját. A Helping The World To See már önmagában egy sokat sejtető cím volt, ami tovább csigázta az érdeklődést. De a nagy kérdés még megválaszolásra várt, sikerült-e tartaniuk a színvonalat?

Tulajdonképpen, igen. Ugyanis ahelyett, hogy önmaguk ismétlésének, vagy a God Was Created második részének elkészítésének hibájába estek volna, egy újabb színvonalas albummal álltak elő. Ha össze akarnám hasonlítani a két lemezt, a mostani változatosabb és érettebb, míg az előző, sajátos zsenialitásán belül, de monoton ehhez képest. (De szó se róla, ha választanom kellene a két lemez között, még mindig a God Was Created-re szavaznék.) Az előző lemez esetében azon volt a hangsúly, hogy a lassú, súlyos ütemek egyszerre legyenek dallamosak és 'szépek' brutalitásukban. Most viszont egy zeneileg egy érettebb, inkább csak a súlyosságra és némileg technikás megközelítésre koncentráló albumot készítettek, amely ugyan egy másik szintre emelte őket a műfaj bandái között, de sajátos, vehemence-izűk gyengült. Ezen a szinten már jóval többen járnak, s itt kitűnni egyre nehezebb lesz.

A By Your Side kíméletlenül belemászik a figyelmetlen hallgató arcába. Súlyos, tipikus death témák gördülnek belőle megállíthatatlanul és már magával is ragad az album. Thrashes riffekkel pörgetik fel a szárazabb death részeket és ettől az egész kap egy európai (igen, igen, svédes) ízt. A gitár harmóniákra építettek a Kill For God-ban, ami a leginkább emlékeztetett a God Was Created világára. A To The Taste kezdése elég meglepő. Hirtelen, mintha fél perce egy Iron Maiden cd-re váltott volna a lejátszó, de ezt a laza bevezetőt rögtön fel is váltják a tipikus death témák és az elkeseredett károgás felé hajló vokál, amiből most jóval több van az albumon, mint előzőleg. A dal vége felé azért felbukkannak az ultra súlyos ütemek és Nathan talán élete eddigi legmélyebb témáit hörgi itt el. A To The Taste is csak egy átlagos death szám, ha lehagyták volna az albumról, akkor se hiányozna.
A You Don't Have To Be Afraid Anymore ismét a God Was Created-hez áll közel. Akusztikus gitárral indítanak benne, és a lassú, vontatott zenét hátulról halkan zongora kíséri, mígnem ez is egy átlagos death tételként fejezi be pályafutását. Meglepő lágysággal kezdődik az Alone In Your Presence is, amely akár egy Opeth akusztikus is lehetne, s a dal végig meg is tartja művészi mivoltát. A legmeglepőbb darabja az albumnak.
A Spirit Of The Soldier szintén csak egy szám a többi között. Ugyan itt is variáltak a tempó és témaváltásokkal, de ilyet már láttunk nem egyszer, nem kétszer. Hasonlóan a Darkness Is Comfort, amely tipikus riffjeinek köszönhetően már elsőre ismerősnek hangzik. A What Could Go Wrong?-ban kicsit felgyorsulnak, de az átlagsebességen kívül más nincs is, amiről érdemes lenne beszélni. Ugyanez a helyzet a We Are All Dying-gal is.

Kiforrottabb, de egyen album lett a Helping The World To See. A színvonal nem csökkent, csak irányt váltottak és egy sokak által járt utat járnak most, sajátosabb ösvényeik helyett. Súlyos, brutális dallamokat kedvelő death rajongóknak garantáltan be fog jönni, az én 7 pontom előző lemezük visszfényében született.


1. By Your Bedside
2. Kill For God
3. Trinity Broadcasting (Know Your Enemy)
4. To The Taste
5. You Don't Have To Be Afraid Anymore
6. Alone In Your Presence
7. Spirit of The Solider
8. Darkness Is Comfort
9. What Could Go Wrong?
10. We Are All Dying