Morass - Földlakó Ember

Kiadó: Szerzői
Együttes: Morass
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Avenger
Pontszám: 7/10
Értékelés: Átlag feletti teljesítmény

A Morass zenekar 1990-ben alakult, haveri társaságból Ózdon. Élték az amatőr zenekarok szokásos életét, környékbeli klubokban, néhány fesztiválon és tehetségkutatókon zenéltek. A kezdeti thrash metal őrületbe idővel dallamok is szövődtek, így alakult ki a trió mai hangzása. Szász Péter énekes/gitáros 1998-ban pár évre az Egyesült Államokba cuccolt, így a banda csak 2001-ben állhatott újra össze a következő felállásban: Szász "Szaszon" Péter - ének/gitár, Horváth "Csabka" Csaba - basszer, Berki "Palkó" Pál - dob. Nem sokkal később elkészítették első komolyabb demojukat Úgy Fáj címmel, melyet a közönség és a szakma is pozitív kritikával fogadott. Ez év tavaszán a szolnoki Denevér stúdiót vették birtokba, hogy mindössze hat nap alatt elkészítsék első lemezüket, mely a Földlakó Ember címet kapta.

Tíz szókimondó, nyers rock nótát pakoltak a lemezre. Éppúgy találkozhatunk Junkies szerű punk hatással mint a Black-Out-ra jellemző jófajta refréndallamokkal, azonban a legfőbb párhuzamként a Tankcsapdát tudom felhozni. Persze ordító hasonlóságokról szó sincs, a srácok jóval bátrabban bánnak hangszereikkel, a szövegek is merészebbek ("Az élettől még mi a faszt várhatok?") és már az első hallgatás során kiderül, hogy egyáltalán nem a VIVA nappali műsoridejére pályáznak. Szóval a fejben tartható dallamok mellett figyelnek arra, hogy mindig legyen bólogatásra ingerlő riff, netán duplalábgép. A hangzás amúgy teljesen oké, Töfi és a srácok remek munkát végeztek.

A Hinnék című akusztikus "országportré" kivételével mindegyik dal Szaszonék szerzeménye, az előbbi a Remorse csapattól származik. Csodálkozom, hogy nem angolul nyomulnak hiszen rengeteg hazai társukkal ellentétben pont nekik nem lenne ez gond, tekintettel Szász Péter néhány éves tengerentúli kiruccanására. Sajnos a pozitívumok mellett hiányosságok is vannak. A borító eléggé gagyi hatást kelt, a karakteresebb betűtípus márpedig nem pénz kérdése. Továbbá elképzelhetetlennek tartom, hogy nincs valami cimbora vagy ismerős, aki csinálna a csapatnak honlapot. Hivatalos weblap nélkül - megkockáztatom - manapság folytatni sem érdemes.

Ezeket az apróságnak tűnő, de nagyon is fontos dolgokat kiküszöbölve viszont már érdemes nyomulni. Ezen a téren kitartást és sok sikert kívánok a csapatnak. Aki pedig harap a jófajta megmondós rockra, ne sajnálja azt a satnya 500 Forintot, és rendeljen (akár SMS-ben is) egy példányt a Földlakó Ember-ből!


Kontakt: Szász Péter
3600 Ózd, Bibó István út 6/b
70/378-0267
szaszon75@yahoo.com


1. Úgy Fáj
2. Itt az Alma
3. Talpra kell hogy állj!
4. Áldozat a mában
5. Veled Maradok
6. Ilyen is van
7. Hogy van ez?
8. Amíg jó
9. Földlakó ember
10. Hinnék