Freedom Call - Live Invasion

Kiadó: SPV
Terjesztő: SonyBMG
Együttes: Freedom Call
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Avenger
Értékelés: Nincs pontozva

Az 1998-ban alakult Freedom Call állandóan magas fordulatszámon pörög. Három stúdiólemez után egy dupla élő albummal ajándékozták meg közönségüket. A német alapdobosnak és immár neves producernek számító Dan Zimmermann vezette happy metal banda a Münchenben, Stuttgartban illetve a Düsseldorfban rögzített nótákat pakolta az első lemezre, a másodikon pedig a teljes Taragon EP anyaga, illetve jó pár feldolgozás kapott helyet.

Kissé cinikusan lehetne negyedik stúdióalbumnak is nevezni a Live Invasion-t, hiszen hallatszanak az alapos műtermi utómunkálatok. Főleg a kórusoknál illetve a orkesztrális betéteknél gyanús a dolog. Szóval az élő jelleg, a hangulat , az "izzadságszag" kissé háttérbe szorul, cserébe viszont fantasztikus válogatást kapnak a fanatikusok. Mindhárom albumról négy dalt választottak ki, többnyire a legnépszerűbbeket, bár szerintem végzetes hiba volt lehagyni az Over The Rainbow-t. Mint ahogy már említettem a hangzás - a technikusoknak és az utómunkáknak köszönhetően - tökéletes, arányos és mértani pontosságú minden. Chris Bay szintén hibátlan, fantasztikus hangját és egyedi hangsúlyozását élvezet hallgatni, számára nincsenek olyan magasságok, amiket ne tudna hozni bármilyen körülmények között.
A második lemez Taragon EP-s dalai mellett egészen érdekes feldolgozások is megtalálhatók. Például az Ultravox szomorkás Dancing With Tears in My Eyes című dalának újragondolása teljesen betalált nálam. Az eredetit is imádom, - és bár féltem, hogy elbagatelizálják a hangulatát a kardokkal - meg vagyok elégedve az eredménnyel. Aztán érdekes még a Hiroshima is, ami az általam nem ismert Wishful Thinking nevű banda szerzeménye. A Helloween Stein doktora semmilyen meglepetéssel nem szolgál, talán tisztelgés lehet az elődök előtt.

Dicséret illeti a körítést, kivételes minőségű a borító illetve a booklet. A képek és az ezáltal kiragadott hangulatfoszlányok egészítik ki a lemezről lecsípett "Live" feelinget. A Live Invasion tökéletes válogatás a Freedom Call munkásságából, gyűjtőknek és fanatikusoknak a beszerzése kötelező, de megfelelő anyag azoknak is, akik nem akarják pazarolni idejüket a három albumra, viszont szívesen megismernék a csapatot.


Disc 1:
01. The Spell
02. We Are One
03. Freedom Call
04. Tears of Taragon
05. The Quest
06. Heart of the Rainbow
07. The Eyes of the World
08. Metal Invasion
09. Land of Light
10. Warriors
11. Shine on
12. Rise Up
13. Hymn to the Brave

Disc 2:
14. Warriors of Light
15. Dancing With Tears in My Eyes (Ultravox Cover)
16. Heart of the Brave
17. Kingdom Come (EP Version)
18. Tears of Taragon (Story Version)
19. Hiroshima (Wishful Thinking Cover)
20. Dr. Stein (Helloween Cover)