Cadaver - Necrosis

Kiadó: Candlelight
Terjesztő: Musicworld 2000
Együttes: Cadaver
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Samarithan
Pontszám: 7/10
Értékelés: Átlag feletti teljesítmény

A Cadaver egy norvég 'táncdal zenekar', amelynek tudomásom szerint egyetlen állandó tagja van mégpedig Anders Odden, aki 1989-ben hozta létre ezt a death metal szörnyeteget. Az első albumot 1990-ben adta ki Hallucinating Anxiety címmel. Már ezen az albumon is extremitásra törekedetek. Ezt az introban azonnal hallani is lehetett. A következő albumuk In Pains címmel jött ki, és ez már egy letisztultabb, érettebb, kísérletezősebb album volt remek hangzással, s néhol még cselló és gordonka is hallható rajta. Az ezt követő lemez Cadaver INC név alatt jött ki, Discipline címmel. Ehhez az alkotáshoz még nem volt szerencsém. Sajnos. Időrendben pedig elérkeztünk a szóban forgó death/ black metalt tartalmazó Necrosis című lemezükhöz.

Első hallgatásra nem győztek meg, mivel sem a hangzás, sem a zenei teljesítmény rám gyakorolt hatása nem volt túl nagy. De ez a felületes meghallgatás miatt volt. A következőkben igen kellemesen csalódtam a zenei teljesítménnyel kapcsolatban. A hangzás viszont még így is kevésbé tetszik.
Az első szám a Necro As Fuck. Ebben a szerzeményben minden benne van, ami egy jó death metal számhoz kell. Jó húzós kis témák, csipetnyi grind-al. Az ének nem tipikus death metal hörgés, hanem inkább erőteljes kiabálásnak hat. A második dal igen jó kis zúzda. A Decomposed Metal Skin fergeteges tempójával, a középrészen egy kis galoppal, kifejezetten fogós dallamokat felvonultató szólóival egy igen jól sikerült alkotás. Az Odium címet adták a következő szerzeménynek, ami egy érdekes megfogalmazású középtempós gitártémával indul, majd belehúznak a fiuk. Ebben a nótában egy kicsit zavaró a monoton dobjáték. Túl sok brillirozás nincs benne.
Az Evil Is Done ez eddigiekhez híven jó kis nóta, figyelemreméltó ötletekkel. Érdekes szóló, olyan blues-os, szerintem. A tempo persze ebből a kísérleti jelleggel bíró szerzeményből sem hiányzik. Awakening a következő őrlemény címe. Ebben a nótában nem a gyorsaság dominál, érthető, követhető a szerzemény. Négy percnyi középtempó többször ismétlődő unalmas szólóval. A Goat Father eszement tempóval ront rá a gyanútlan hallgatóra. A középrészen hallható lassan hömpölygő áradat nem valami eredeti, sok helyen halhattuk már. Az Unholy Death egy kísérletezősebb tétel, tempóváltásokkal, visszhangokkal, és végre normális szólóval. A nyolcadik utas, a The Etching Cleaner címet kapta amely egy jó kis hányással indul és eszeveszett módón söpör végig az idegeken. Befejezésként a Heartworm című lírai szerzemény maradt hátra. Férgek másznak beléd és zabálnak fel. Lassan, kíméletlenül, hogy szenvedj. Összegezve.

Összességében ez az album hallgatható, bár néha azért kell hozzá némi elszántság és türelem. Cadaver rajongóknak feltétel nélkül tudom ajánlani, ők semmiképpen nem fognak csalódni benne. Mások is megpróbálkozhatnak ezzel az albummal. Sőt mindenki próbálkozhat vele, mivel jó kis 'táncdalok' hallhatók rajta.


01. Necro As Fuck
02. Decomposed Metal Skin
03. Evil Is Done
04. Odium
05. Awakening
06. Goat Father
07. Unholy Death
08. The Etching Cleanser
09. Heartworm