Solar Scream - Ground Level (demo)

Kiadó: -
Együttes: Solar Scream
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Adamskij
Értékelés: Nincs pontozva

Bár a mohácsi Solar Scream első anyaga a Ground Level, a srácok már hosszú ideje együtt zenélnek. Erre bizonyítékul szolgál a demo öt plusz egy dala, hiszen mindegyikből sugárzik a tudatosság. Ez pedig kulcsfontosságú minden fiatal bandánál.

A négyes alapvető elképzelése abszolút megállja a helyét. Saját bevallásuk szerint - ami szinte tökéletesen fedi a valóságot - keverik a Katatonia, Anathema érzésvilágát a Fates Warning nem-technikázós, de megcsavart stílusával. A Solar Scream névvel úgy gondolom, nem fogtak mellé (bővebb magyarázatát a zenekar honlapján olvashatjátok). Az itt hallható muzsika tényleg az introvertált filozofikus jungi embertípusnak kedvez.

A nyitó Subsurface után kellő súllyal indul a Ground Level, amelyben női vokált is hallhatunk. Már itt észrevehető, hogy a srácok a hangszerek kezelése mellett felosztják egymás között a vokális feladatokat. Ezt nem tartom jó döntésnek, mert egyikük hangja sem elég képzett az itt hallható, amúgy jó témák megszólaltatásához. Viszont az angol szövegek megállják a helyüket, ez mindenképp dicséretes. A Dead Like Stones vontatott dalvezetésében megbújó gitárdallamok sejtetik, itt bizony van spiritusz.
A This Order tekinthető a demo slágerének (ajj, nagyon hiányzik innen egy jó hang). Azt hiszem, ezzel a dallal találta meg a Solar Scream saját stílusát, erre lenne érdemes keresni a jövőben. A félakusztikus, tempóváltással megjelenő középrész üdítően hat a zúzós verzék és refrének mellett. A két gitáros/énekes, Harek és Tomi roppant jól kiegészíti egymást ötletekben és dallamokban egyaránt. Lopez és Csabesz pedig bár nem villantanak, biztosan hozzák a szükséges alapot. Meglepő választásként a demo utolsó száma az In Your Room feldolgozása. Merész ötlet, de ez akár még Gahan-éknek is tetszene, bár az ő hangját lehetetlen utánozni.

Kifejezetten örömteli, hogy az utóbbi időben egyre több olyan magyar zenekar mutatkozik be, akiknél a koncepció, a megvalósítani kívánt zenei világ úgy tökéletes, ahogy van. Úgy gondolom, ez a koncepcionális egység fontosabb a zenei megvalósítás technikai oldalánál. Azonban a felvétel negatív pontjai itt jelentkeznek - ez sokkal szerencsésebb, ugyanis ez idővel javítható. Görögország is EB-t nyert félig névtelen játékosaival, tehát nincs elveszve semmi, ha EB-t nem is, rajongótábort biztosan nyerhet a Solar Scream. Ehhez ki kéne javítani két hiányosságot: hiányzik innen a hang (tessék leszerződtetni egy énekest most!), valamint legközelebb jóval nagyobb figyelmet kell fordítani a megszólalásra (dob, torzított gitárok). Unzenész (tm by enba) olvasóink érdekében nem taglalnám ezzel kapcsolatos észrevételeimet, ezt úgyis megosztom a csapattal, de legszívesebben fognám őket és feljátszatnám velük még egyszer a demót. Megérdemelnék, hogy az itt hallható sánta hiéna helyett gepárd módra szakítson ez az anyag.

Összességében véve ígéretes csapat a Solar Scream, az elszántság és az a pici ötlet megvan a fiúkban. Ennek alapján biztosan állítom, hogy hallunk még róluk, és lesz ebből első emelet (majd remélhetőleg felhőkarcoló és nem lakótelepi tízemeletes).

A Solar Scream-et élőben a Szigeten lehet megsasolni augusztus 7-én, este 7-kor a Talentum színpadon. Megjelenés erősen ajánlott.