Shadows Land - Ante Christum (Natum)

Kiadó: Osmose
Együttes: Shadows Land
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Perkele
Pontszám: 7/10
Értékelés: Átlag feletti teljesítmény

Mikor először vettem kezembe a legyel Shadows Land albumát, azt hittem valami black metal bandával lesz dolgom. A zenekar nevének felirata, a lemez címe és a borítón látható kép ilyen szempontból, igen 'félrevezető' volt. Ezen előítéletek után kellemes csalódásként, vagy inkább meglepetésként ért a zene, ami valójában hallható az Ante Christum (Natum)-on.

Mert, amit itt hallhatunk, az egy fajta elmebeteg death metal. Nem őrült, eszeveszett tempókra kell gondolni, vagy brutalitásba forduló tekerésekre, hanem a közel fárasztó határt suróló tempó és témaváltásokkal széttördelt death metalra. A vokál sem a kimondott hörgés, hol üvölt, hol szaval 'énekesük'. Valószínűleg sok Meshuggah-t hallgathattak annak idején a srácok és gondolták azt átültetik death metalban. Ennek az egyetlen hátránya, hogy gyakorlatlan füleknek úgy tűnhet mindenki más játszik a bandában és csak véletlenül sodródtak egymás mellé az adott zenészek. Míg az avatottabbak élvezettel csemegézik végig a dalokat. Nekik még meglepetésként egy-két elektronikus, és egyéb hanghatásokkal kísérletezős rész is van a dalokban, de említést érdemelnek még a göteborgi dallamos death bandák jellegzetes melódiái (pl.: Last Way) és a ritkán felbukkanó doomos vonások is. Ez utóbbi talán furcsának hathat a többi adalék anyag között, de a zenekar anno, 1995-ben még death-doom bandakánt kezdte pályafutását.

Ha figyelembe vesszük a hasonló elgondolásból készült alapmű albumokat, amiket olyan bandák hagytak hátra, mint az Atheist, Death... stb, akkor az Ante Christum (Natum) szórakoztató, de még hiányzik belőle az isteni szikra.


01. Hybrid (mp3)
02. My Name Are Three Sixes
03. Z Paye La - Non Admicalzo
04. Decimal
05. Last Way
06. Vortex
07. You Are God
08. I'm Dead
09. Flash
10. b.o.r.y.s IX
11. Smell Of Pain
12. Pagan Fears (Mayhem feldolgozás)