Carpathian Forest - Skjend Hans Lik

Kiadó: Season Of Mist
Terjesztő: HMP
Együttes: Carpathian Forest
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Perkele
Értékelés: Nincs pontozva

A Carpathian Forest egyike a híres, nevüket és kult státuszukat megalapozott norvég black metal bandáknak. 1990-ben alapította meg a zenekar R. Nattefrost(alias Lord Nosferatu), aki nemcsak énekes a zenekarban, de gitározik és a billentyűs hangszereket is kezeli. A másik alapító tag J. Nordavind (alias Lord Karnstein) volt, aki 2000-ben külön útra lépett. Azóta Roger mellér felsorakozott Terje Vik Schei, vagy ismertebb nevén Tchort (Emperor, Einherjer, Satyricon, Blood Red Throne, Green Carnation), Vrangsinn és Aders Kobro (Blood Red Throne, In The Woods, Green Carnation).

Legfrissebb kiadványuk, a Skjend Hans Lik többségében régi anyagot tartalmaz. Az első és egyben címadó dalt a tavaly megjelent Defending The Throne Of Evil-ről ismerhetjük. Kicsit, természetesen, más verzióban adják itt elő. Valójában a Humiliation Chant az egyetlen újdonság, amely egy eleddig kiadatlan dal. Dal? Nem is tudom, nem illik rá ez a szó, mert inkább egy horror film betétje lehetne. Nattefrost kísérletezik billentyűs hangszerein. Jó az atmoszférája a dalnak, de CF-éktől ennél gonoszabbat vár az ember. A Spill The Blood Of The Lamb is eredetileg a tavalyi albumon található, illetve az itt megjelentett verzió az albumon megjelent dal elő-változata. Érdekes ez is. A Martyr / Sacrificulum (Drunken And Alive) a 2000-es Strange Old Brew-n található. Itt pedig, mint az alcímből sejthető, koncert változatát bocsátják a hallgatóság elé, 'meglepően' jó koncerthangzással.
A lemez második része, a maradék öt dal a '93-ben készült, első demojuk a Bloodlust and Perversion-ről származik. Szerintem minden magát valamire tartó black metalosnak megvan az a cd, így számomra értelmetlennek látszik a Skjend Hans Lik kiadása. A Bloodlust dalai ráadásul ugyanazzal a hangzással kerültek rá erre a lemezre, így se tartósabb, se jobbat nem kapunk belőle. Az viszont igaz, hogy az így összeválogatott dalok sora, rövidke összefoglalója annak, hogy hol kezdték és hova jutottak. Bonuszként még a koncert dal klipje is rajta van a lemezen.

CF fanatikusok mindenképpen beszerzik majd ezt a lemezt is, de tisztességesebb lett volna a kiadó részéről, ha ezeket a felvételeket bonuszként csapja a zenekar elkövetkezendő lemezeihez arányosan elosztva.


1. Black Metal Skjend Hans Lik (Alternate Mix)
2. Humilation Chant (Unreleased)
3. Spill The Blood Of The Lamb (Pre-Production)
4. Martyr / Sacrificulum (Drunken And Alive)
5. Through The Black Veil Of The Bergo Pass
6. Bloodlust And Perversion
7. Return Of The Freezing Winds
8. The Woods Of Wallachia
9. Wings Over The Mountain Of Sighisoara