Incapacity - 9th Order Extinct

Kiadó: Metal Blade
Terjesztő: HMP
Együttes: Incapacity
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Perkele
Pontszám: 8/10
Értékelés: Erős anyag!

Egyes népeknél fantasztikus gyorsasággal történnek az események. Az egyik ilyen példa a svéd Incapacity. A 2002 nyarán alakult banda, idén június 1-én jelentette meg második nagylemezét. Magyarázatul az szolgálhat, hogy nem 2002 nyarán vett kezébe először hangszert a zenekart alkotó öt emberke: Andreas Axelsson (Edge of Sanity, Marduk, Infestdead) - vokál, Robert Ivarsson (Pan-Thy-Monium, Ashes) - gitár, Christian Alvestam (Unmoored, Solar Dawn, Torchbearer) - gitár, Anders Edlund (Solar Dawn) - basszus, és Henric Schonstrom (Unmoored, Solar Dawn, Torchbearer) -dob. Kitaláltátok már milyen zenét játszanak?

Hamisítatlan, svéd death metalt. Gondolom sokak könyökén jön már ki a ki tudja hányadik ilyen svéd banda, de vagyunk egy páran, akiknek ez az old-school stílus megunhatatlan amíg ilyen energiával és ilyen változatossággal tudják játszani. Tíz ádáz tétellel támadnak, amelyek dallamos, thrash - death keveréket tartalmaznak, tökéletes egyvelegét a brutalitásnak és a fogós melódiáknak. Nem annyira egyöntetű, mint a Vomitory-féle zenék, ahhoz képest több tempóváltással, csavarással rendelkeznek a számok, de ugyanazok az alaptémák dübörögnek náluk is. Ha nagyon hasonlítani kellene őket, akkor van bennük kevéske Entombed, némi Amon Amarth, At The Gates, Edge of Sanity (ezt talán említeni sem kellene) és biztos vagyok benne, hogy találnék még számos svéd bandát, akikkel közös vonásokkal rendelkeznek, de felesleges ez a felsorolás.
A rövidke első szám egy elsöprő viharral ér fel. Semmi különös variáció, de belemászik az ember arcába. Ami ezután jön a Grand Future Disease, az az album első olyan dala, ami megmutatja, hogy mi az az átlagfeletti, amire ezek a fickók képesek. Súlyos, fogós dallamok brutális háttér előtt, jól eltalált, egyszerű riffekkel és szólókkal díszítve. Ez a recept lényege. A legegyszerűbb dolgokból is óriásit lehet alkotni, ha tudjuk hogy kell összerakni. Nekik sikerült. A mindössze ádáz riffjeivel kitűnő Cross-Fixed is tökéletes hatású. Már csak azt nem értem, ha két ilyen dalt összehoztak, akkor a másik nyolc miért nem ilyen lett? Félreértések elkerülése végett, a többi dal is remek lett önmagába, már amennyiben szeretjük az inkább hagyományosabb, de kicsit lapos dolgokat. A gitárhangzás időnként a Machine Head-re emlékeztet, míg a következő körben a Dark Tranquillity neve ugrik be, szóval kitettek magukért, hogy az old-school keretein belül frissességet és maiságot is adjanak hozzá. Andreas istentelen, ugyanakkor az érthetőség határain belül maradó, hörgése már csak hab a tortán.
A hangzás is erős, masszív lett, köszönhetően Mieszko Talarczyk producernek és Peter In De Betounak, aki a maszterizálásért volt felelős.

Egy újabb kellemes darab. A borítón látható vérző szemű, tépett szárnyű, letört kezű angyal szobor valószínűleg nem így nézett ki, mielőtt meghallgatta a 9th Order Extinctet.


1. Wide Of The Mark
2. Grand Future Disease (mp3)
3. Winged With Fire
4. File Under Torture
5. Cross-Fixed
6. Shadows Of The Watcher
7. Christless Ways
8. Infinite Time Decay
9. A Plague Of Their Own
10. Overdose On Purity