My Dying Bride - Songs of Darkness, Words of Light

Kiadó: Peaceville
Terjesztő: HMP
Együttes: My Dying Bride
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Adamskij
Pontszám: 9/10
Értékelés: Stílusában kiemelkedő

A kilencvenes évek elején alakult gothic doom/death csapatok közül (elsősorban gondolok itt a Paradise Lost, Anathema, Tiamat, The Gathering négyesre illetve jelen kritika alanyára) mindegyik fényes pályát futott be az elmúlt jó egy évtized során. Azonban a My Dying Bride az egyetlen közülük, amely ma is ugyanazt a stílust nyűvi, mint első lemezein. Bevallom, számomra érdekfeszítőbb a lemezről lemezre változás, így fenntartásokkal vettem kézbe a legújabb Bride korong promo példányát.

Kár lenne azzal a vitával fecsérelni az időt, hogy jó-e a már kitaposott úton haladni vagy kísérletezni, így inkább lelőném egyből a csattanót: a briteknek kifejezetten jól áll a bevált úton haladás. Azt hiszem, a megalakulás óta sokáig változatlan, ám az ezredforduló idején drasztikusan megváltozó tagság a lehető legjobb ösvényt követi. Mondom ezt úgy, hogy a sokak által kezelhetetlen és értelmezhetetlen 34,788%... Completed a kedvencem tőlük.

A kísérletezések kora után a Songs of Darkness, Words of Light már a harmadik album. Az már a nyitó The Wreckage Of My Flesh első hangjainál érezhető, hogy sikerült velejénél megragadni azt a csak rájuk jellemző atmoszférát, ami a Turn Loose The Swans óta védjegy. Nagyon örömteli azt hallani, hogy ezt az atmoszférát jól felépített, komplex dalok szolgáltatják. Régen a Bride híres volt témahalmozásairól, itt szerencsére a sok részlet nem vész el a bőség zavarában. Úgy építenek fel hagyományos, kommersz módok alapján nótákat, hogy a kommercialitás fogalma fel sem merül a hallgatóban.

Bár mind a nyolc dal kerek egészt alkot, kiemelnék párat, ami jópár év múlva felkerülhetne a következő Meisterwerk gyűjteményre. A Catherine Blake álmodozós, kétszólamú gitárdallamal kísért verzéje után Aaron kíméletlen hörgésével gyorsítanak a tempón. Míg először a visszatér a verze, másodszor nagyzenekari-kórus aláfestéssel tér vissza az a hihetetlen egyszerű, mégis nagyon fogós téma. A szavalás újbóli megjelenése nagyon sokat segít a szövegek érthetőségén és előtérbe kerülésén. Vokálisan Aaron a maximumot hozza ki magából, nem emlékszem még egy ennyire változatos és meggyőző teljesítményre (például a The Prize Of Beauty eleje a legszebb My Bloody Earth-ös emlékeket idézi).

A két gitáros, Hamish és Calvin különösen a The Blue Lotus dalban élhette ki magát. Alapozásoktól kezdve dallamokig minden megfordul ebben a nótában, amelyet a mai Bride és talán a lemez legjobbjának tartok. A dal első harmada kifejezett zúzás (amolyan The Stance of Evander Sinque módra), majd a visszhangos gitárdallam után akkora klasszikus refréntéma és érfelvágó énekdallam jelenik meg a már bevezetett alap felett, hogy ez megérdemli a gyöngyszem jelzőt. Persze utána nem hagyják ki a súlyosbítást, így az addig slágernek nevezhető részből hirtelen szörnyűséges mélységet árasztó percek válnak. Itt hálát adtam a sorsnak, mert még egy tökéletes Bride dalt hallhattam. Amelyet egy másik életmű-várományos szerzemény, az And My Fury Stands Ready követ. Ez a dal egy erőteljes bevezetés után szinte megáll - és megjelenik a csapatra jellemző hangulati átvezető. Utoljára ilyen apokaliptikus részt a The Crown Of Sympathy középrésze tartogatott. Ezúttal azonban nem csupán félelmetes, sokkal inkább kiszámíthatatlan, sejtelmes hangulatot rejt ez a szám (illetve az egész lemez). A gitárdallam alatti szavalás az utóbbi 5 év legkeményebb Bride része. Csodás, ezt vártuk tőlük.

Talán észrevehető, hogy az ajánló során egyre lelkesebb lettem - így is van. Az a véleményem, hogy a csapat utoljára 1996-ban volt ennyire jó formában. A hangzás is tökéletes, kijavítva az utóbbi lemezek csorbáit. Ezzel együtt ötleteket tekintve is képesek voltak úgy újat alkotni, hogy tartsák magukat a kijelölt irányhoz. Remélem ez a felállás továbbra is ugyanezzel a masszív elszántsággal dolgozik tovább s nem kell tartanunk hanyatlástól. Bár jelenleg épp tűz a nap és csak árnyékban lehet megmaradni, novemberben mindenki halássza elő ezt a korongot és sétáljon vele egyet az esőben.


1. The Wreckage Of My Flesh
2. The Scarlet Garden
3. Catherine Blake
4. My Wine In Silence
5. The Prize Of Beauty
6. The Blue Lotus
7. And My Fury Stands Ready
8. A Doomed Lover