Dies Ater - Chanting Evil

Kiadó: Neon Knights
Együttes: Dies Ater
Megjelenés éve: 2003
Ajánlja: Adamskij
Pontszám: 3/10
Értékelés: A hangszereket már be tudják hangolni

A német black metal banda harmadik lemeze a Chanting Evil. Nem kell hozzá ismerni a csapatot, hogy a borító alapján elképzeljük a zenét. Igen, ők is a Dimmu of Filth táborba tartoznak. A csapat még 1994-ben alakult és első lemezüket 1998-ban jelentették meg. Ezután Németországon belül szinte az összes fesztiválon felléptek, majd a 2000-ben kiadott folytatás után négy évet vártak.

Feleslegesen. A szokásosnak mondható nagyzenekari intro után akkora sablon és lopás a címadó nóta, hogy kedvem lett volna azon nyomban leállítani a CD-t és bevésni a nulla pontot. Úgy látszik, a szerzői jogokat Németországban is sajátosan értelmezik. Elhessegettem ezt a kusza gondolatfoszlányt, elvégre itt a lemez és be kell mutatni.

A probléma az, hogy a német tradícióhoz hűen ötlettelen és másolásban jeleskedő brigádot hallok. A címadó tétel színtiszta Dimmu klón. Mindössze az a különbség, hogy a megszólalás nagyon házias. A dobok helyett szimpla dobgépet kéne írnom, a gitárok a magyar demókat idézik néhol, erő és energia sehol. Kattog a cséplőgép (hogyne, hiszen itt az aratás ideje), majd gonosz kismanóként harsog a mikrofonba a vokalista. Sajnos az ő hangjáról egyből beugrott Vorph a Samael-ből, illetve Till a Rammstein-ből. Ez utóbbira szövegileg is rásegített (a Firmanent szót egy az egyben ugyanazzal a hangsúllyal, hanghordozással ejti ki).

Ilyen kézenfekvő (és arcpirító) hasonlóságok után enyhén nevetségesnek hat a corpsepaint és a misztikus szövegvilág. Egyfajta színjáték, amit nagyon nem díjazok. Igazán akkor lepődtem meg, amikor iskolás gitárdallamok jelentek meg az album közepe táján. Úgy látszott, kb. 20 perc alatt a csapat ellőtte összes puskaporát - de nem. Az az érdekes, hogy az album utolsó harmada egész emészthető ilyen előzmények után is. Természetesen nem rukkolnak elő egyéni megoldásokkal, de a Gentle Eclipse lassabb, filmzenés részei már egész korrektek. Emiatt sem értem, miért volt szükség néhány egyértelműen Dimmu ízű percre és egy iparos, amolyan menetelős dalra. Amilyet mostanában szokás írni, mert attól elektro és modern hatást kap a mégis true produkció.

Nein, meine Schätzchen. Ez bizony itt édeskevés, a korongon található ötletekből legjobb esetben is két dalra futja, a többi rétestészta. Vagy sörhab, ahogy tetszik. Csak azoknak szánom, akik elvakult igyekezettel keresik a német színtér (sorozatosan önmagát ismétlő) produktumait.


1. Bitter winter wast
2. Chanting Evil
3. Dethrone the weak Mortality
4. The Last of Storms
5. Der Schwur - Part III
6. Der Wächter
7. Gentle Eclipse
8. Rausch der Macht


Magyarországi forgalmazó:
Vimpex Music / Musicworld 2000 Bt.
8000 Székesfehérvár,
Kégl Gyula u 12.
mwbt@enternet.hu
Tel.: 06-22-397-096, 06-30-6088-036