Mithras - Worlds Beyond The Veil

Kiadó: Golden Lake
Együttes: Mithras
Megjelenés éve: 2003
Ajánlja: Samarithan
Pontszám: 10/10
Értékelés: Vigyázat! Robbanásveszély!

Ez a banda nem valami ismert. Ezen próbálok változtatni most egy kicsit, mivel a hírnév hiánya nagyon sok embert foszt meg egy kiváló zenei élménytől. A Mithras egy Angol-honból származó death metal-t kreáló formáció, amely 1998-ban alakult Imperator néven. Mivel már ezen a néven létezett egy lengyel brigád névváltásra kényszerültek. Sorozatos tagcserék színesítették a banda történetét, de ez a szóban forgó album milyenségén egy cseppnyit sem változtat, ami már a második a sorban.

Milyen is ez az album? KÜLÖNLEGES! Rögtön az első nóta elgondolkodtatásra készteti az embert. Semmi zúzda, semmi dob, semmi hörgés. Hát akkor mi is van ezen az albumon? Idősebb metálrajongók, akik demókat is gyűjtöttek, talán emlékeznek a magyar Amon Hen egyszemélyes zenekarra, aki a death metal-t egy kicsit más megfogalmazásban közelítette meg, szakítva minden tradicionális elemmel. Csak szinti. Hát ez a szám is ilyen hat percben. Ez a szerzemény teljesen szinti elemekre épül, tele horrorfilmekbe illő témákkal. Nagyon jó.
Majd minden kétséget eloszlatva következik a címadó dal, és itt megmutatják a legények, hogy valójában mit is szeretnek csinálni. Egy elképesztően komplex dalt készítettek teli nagyon érdekes dolgokkal, de a komplexitástól a nóta nem érthetetlen, követhetetlen. Jómagam a komplex dolgokat nemigen szeretem, de ez a fajta megközelítés bejön. Továbbra is hallhatók szintis elemek a dalban igen érdekessé téve a szerzeményt. A továbbiakban is nagyszerű nóták hallhatók az albumon, olyan számcímekkel - a teljesség igénye nélkül - mint The Caller and the Listener, Lords and Masters, The Sands of Time, Transcendece, They Came and You... ami szintén az első nóta felfogásában íródott, és még sorolhatnám. Az albumot záró bonus track nem kevesebb mind 13 percet nyom. Ez még a My Dying Bride-nak is a becsületére válna.
A komplexitás ellenére egy igen lendületes erőtől duzzadó albumot készítettek ezek a brit legények, és megérdemelnék a nagyobb ismertséget. Egyetlen gigantikus negatívum az albummal kapcsolatban. Ez a gigantimzo a MORBID ANGEL, a pici negatívum pedig a néhol fellelhető hasonlóság. Ezt a hasonlóságot elismerésnek könyvelem el, mert aki a fent említett gigant stílusjegyeket el tudja játszani és egy teljesen új köntösbe tudja öltöztetni, az sejt valamit a zenélésről.

Nagyon szurkolok ezeknek a fiúknak, hogy széles e világon minden nyitott kaput és fület megtaláljanak.


01. Portal To The...
02. Worlds Beyond the Veil
03. Bequeath Thy Visions
04. The Caller and the Listener
05. Break the Worlds' Divide
06. Lords and Masters
07. Psyrens
08. Voices in the Void
09. The Sands of Time
10. Search the Endless Planes
11. They Came and you Were Silent
12. Transcendence
13. Beyond the Eyes of Man /Bonus track/