Unleashed - Sworn Allegiance

Kiadó: Century Media
Együttes: Unleashed
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Samarithan
Pontszám: 10/10
Értékelés: Vigyázat! Robbanásveszély!

Megérkezett az Unleashed várva várt új albuma. Legalábbis én nagyon vártam már. Mivel a kezdetek óta az egyik kedvenc zenekarom, ezért nehezen tudok elfogulatlanság nélkül bármit is írni erről a közel 15 éve működő, svéd multi death metal istenről. De azért megpróbálok reális képet alkotni az új albumról.

Fredrik, Johnny, Tomas és Anders /nem a Tomas Anders, Modern Talking/ előző albuma a Hell's Unleashed nem a leghallgatottabb albumok között van, mivel én a rajongó is úgy gondolom, hogy igen halványra sikerült, a többi mestermunkához képest. De ezek az ifjoncok az új albumra már elég rendesen összekapták magukat. Kifogástalan hangzást produkáltak erre a korongra is. Elkezdték az albumot és mindjárt a jutott eszembe, hogy úristen mi vár itt még rám. Mondhatjuk, hogy régi önmagukat adják mindjárt az elején a Winterland című számban. A Land of Ice jutott eszembe a Shadows in the Deep alapműről. Őrült tempó iszonyatos tekerés Unleashed módra. Aztán folytatják az örömszerzést a Destruction-el, és valójában rombolnak egy tipikus Unleashed rifforgiával. Ezer számból is rávágja az ember, hogy kik is muzsikálnak valójában. Már akik szeretik őket. Igazi hamisítatlan nóta az első album hangulatában. Orgazmus... Ezután az Only the Dead című középtempós eposz következik. Agyszaggató és aggasztó a gondolat hogy csak a halál az, ami él.
A következő szörnyszülött a The Longships are Coming, ami egyben az albumon található leghosszabb szerzemény a maga 4 percével. Ezt sem nagyon kapkodják el a legények. Szép komótosan adják elő szám felét majd egy jó kis szóló, társítva egy őrületes zúzdával. Tempóváltás, őrületes basszustémák. Majd ismét egy tradicionális Unleashaed szerzemény Helljoy címmel. Olyat nyomnak a barátaink hogy a hihetetlen. Insane for Blood egy kommerszebb nóta isteneink egyedi stílusában. Simán megállná a helyét ez a szerzemény a Where No Life Dwells albumon is. Ismét orgazmus. A hetedik az I Bring You Death. Mit ad isten. Ismét egy kifogástalan brutalitás. Igazi gurmand csemege. Csak hallgatom és ámulok. Örömszerzés felsőfokon. Újabb orgazmus. Az Attack című hyper dal mindösszesen 1 perc 40 másodperc. Ilyen rövid számot tudomásom szerint még nem kreáltak mentoraink. Totalis brutalitis. Lehengerlő, észveszejtő. A CEO címre hallgató nóta, kicsit agyasabb, kisérletezősebb tétel, de nincs az album hátrányára egy cseppet sem. Az "Egy éjszaka Nazarethben" címre hallgató tételben Johnny hangja minden eddigi nótához képest erőteljesebb. Ez nem az jelenti, hogy idáig skálázott, csak ebben a nótában valahogy mérgesebb egy kicsit. Igen jó iramban tevékenykednek ebben a dalban, és egy kifejezetten dallamos kellemes szóló hallható a számban. Aztán ismét egy fergeteges zúzda következik Praised be the Lord címmel, tempóváltásokkal, agyszaggatással, lealázással. Már nem is írom milyen hatással, van rám. Vagy írjam? Nem leszek szemérmes. Orgazmus. A "Metálfejek" őrült tempója igazi jó kis nyakfájást okozó koncertre való szerzemény. Azt hiszem ezzel mindent, elmondtam erről a számról. Tökéletes. Orgazmus.
A To Milagard egy lassú nóta, és ha jól érzékelem anyanyelvükön és angolul adják elő vegyesen. Bár erre nem tenném fel az életem, mivel nem vagyok nyelvész. Nagyon jó kis basszustéma kíséri végig a nótát, virtuóz szólókkal tarkítva, igazi málékodás. Az utolsó nóta a Long Live the Beast nem egy viccelődős nóta. Nyomják, mint a csuda. Helyenként még dallamosnak is mondható, bár nem ez a jellemző a számra. Igazi levezető nóta, égi magasságokig emelő szólóval és sajátos hangulattal. Orgazmus.
Ezzel elértünk ennek a remek albumnak a végére, és szegény páromból sikerült féltékenységi rohamot kihozni ezzel az 5 menetes aktussal.

Bárkinek meleg szívvel tudom ajánlani ezt az albumot, mivel nagyon jóra sikerült. Aki pedig elkötelezett híve a szóban forgó zenekarnak az hasonló élményekben részesülhet, mint én. Egy negatívum azért van az albummal kapcsolatban. Kevés volt az 5.


1. Winterland
2. Destruction (Of The Race Of Men)
3. Only The Dead
4. The Longships Are Coming
5. Helljoy
6. Insane For Blood
7. I Bring You Death
8. Attack!
9. CEO
10. One Night In Nazareth
11. Praised Be The Lord
12. Metalheads
13. To Miklag?rd
14. Long Live The Beast