Master - Master

Kiadó: Nuclear Blast
Terjesztő: HMP
Együttes: Master
Megjelenés éve: 1990
Ajánlja: Samarithan
Értékelés: Alapmű

Egyesült Államok, Chicago, Paul Speckmann. Ezt az embert és a zenéjét vagy szereti az ember, vagy utálja. Köztes lehetőség nincs. A saját véleményem szerint a death metal alapjait rakta le a kiadás előtt íródott ősrégi poros dalaival, amelyek ezen az albumon kaptak helyet. Azt csak Paul tudja, hogy valójában ezek a dalok mikor íródtak.

Paul nem egy lusta muzsikus. Számtalan kiadott lemez mind a Master mind az Abomination mind a Speckmann színeiben. Nagyon sok negatív kritikát kapott és azzal lett "megvádolva" hogy tehetségtelen és ötlettelen az, amit csinál. Az albumon 9 szám található, és minden olyan embernek örömet tud okozni ez a kilenc szerzemény, aki szereti a durva muzsikákat. Ez az album, ha mondjuk 1985-ben jelent volna meg, amikor még csak talán éledezett a death metal, klasszikussá válhatott volna. A lényegen ez viszont nem változtat, mivel nálam igen előkelő helyen van a gyűjteményemben, és számomra az egyik legelső death metalként számon tartott alkotás.

Ezen a közel 30 perces albumon minden olyan alap stílusjegy megtalálható, ami jellemzi a death metalt. Erőteljes énekhang, de nem hörgés, feszes tempó, ami egy pillanatra sem lanyhul. Lehet hogy mai füllel ez az album igen primitív és rém egyszerű témákból összerakott anyag, de ne feledjük hogy a kiadás előtt - 1990 - hosszú évekkel ezek a számok már megíródtak. Ezen az albumon nincs olyan szám, amelyre nem lehet beindulni, ez abban az esetben igaz ha a basszusszólót nem vesszük figyelembe, bár ezen szóló egy igen jó átkötéssel vezeti fel a következő nótát aminek a címe Children of the Grave, amelyben szintin előadott orgona betét hallható. 1990-et írunk, és death metalról beszélünk! Ezen a remek lemezen Terrorizer címmel egy instrumentális nóta is helyet kapott.

Nagyon nagy öröm számomra hogy ez az ember a mai napig aktívan muzsikál, és már elkészítette új albumát Spirit of the West címmel, ami jelenleg az aktuális kedvenc. Jó kis anyag. Aki kíváncsi arra, hogy milyen utat járt be Paul Speckmann az próbálja meg beszerezni az általa fémjelzett Master, Abomination, Speckmann albumokat és bátran ismerkedjen, barátkozzon vele. Aki viszont nem szereti az egyszerű, komplexitás mentes zenét az meg se próbálkozzon vele, mert csalódni fog, bár próbálkozni lehet.


1. Pledge of Allegiance
2. Unknown Soldier
3. Mangled Dehumanization
4. Pay to Die
5. Funeral Bitch
6. Children of the Grave (Black Sabbath Cover)
7. Terrorizer (instrumental)
8. The Truth
9. Re-entry and Destruction