Orphaned Land - Mabool (The Story of the Three Sons of Seven)

Kiadó: Century Media
Együttes: Orphaned Land
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Adamskij
Pontszám: 10/10
Értékelés: Vigyázat! Robbanásveszély!

Az izraeli Orphaned Land jó pár éve titkos favorit minden megrögzött underground fanatikusnál. Kultikus státuszukat csak erősítette a tény, hogy az 1998-ban kötött szerződésük óta egyetlen másodpercnyi hanganyagot sem adtak ki, ugyanakkor évről-évre felröppent a hír, hogy a vegyesen arab-zsidó társaság már dolgozik a Mabool (áradás, özönvíz) lemezen.
Aztán szinte a semmiből előugorva megérkezett a korong. Méghozzá nem is akármilyen: híven a csapat hagyományaihoz koncept történetről van szó. A történet kifejtése még tíz ajánlóban sem lehetséges, így dióhéjban annyit érdemes megjegyezni, hogy az özönvíz mondák egyikéről van szó.

Az album szerkezete hűen követi az epikus történet egyes elemeit. Ezúttal sem hiányoznak a csapatra jellemző akusztikus és folk/etno átvezető részek - ezek után már nem meglepetés, hogy a csapat alapfelállásán kívül számos vendégzenész (ütősök, énekesnő, külön kórus és vonósok) teljesítményét csodálhatjuk. Az albumot ugyanis a maximális igényességgel és körültekintéssel végzett munka gyümölcseként lehet bemutatni. Már a borító garancia a minőségre - non plus ultra, de tényleg. Utoljára ennyire erős körítéssel az Ulver Themes lemezénél találkoztam.
Bevallom, eleve elfogult vagyok a bandával szemben, mivel a zsidó/arab folk elemek átvételével sajátos stílust alakítottak ki. Tipikus orphanedland-eset. Az 1994-ben death/doom-al indító srácok már az 1996-os El Norra Alila lemezen is megmutatták sokoldalúságukat (erről a műről az alapművek között már írtam, itt). Manapság sokan a Moonspell-hez kötik az arab folk megjelenítését metal környezetben, s hajlamosak elfeledkezni az autentikus területről származó bandákról - többek között az Orphaned Land-ről.

Nos, az elmúlt 8 év alatt még eklektikusabb, sokszínűbb, megfoghatatlanabb és ösztönösebb lett az Orphaned Land. Náluk igazán nem lehet biztosra menni: a hörgéssel és black témákkal felvezetett Halo Dies második fele színtiszta prog rock. Az ezt követő A Call To Awake pedig talán még ezen is túltesz - aki ez alapján ismeri meg a csapatot, nem is gondolná, hogy a Sahara idején Kobi Farhi még hangjának főleg agresszív oldalát használta. A legnagyobb fejlődésen ő esett át, mind a dallamos, mind az erőteljes énekrészekben remekel. A csapat gerincét adó gitárduó nemzetközi szinten is egyedülálló. Míg Yossi Saharon inkább az akusztikus oldalról mutatkozik be (az oud és buzuki bevetéséért és mesteri kezeléséért külön dicséret jár), addig Matti Svatizki fő oldala a hagyományos rock/metal gitárnyűvés. Óriási riffek és kiváló, egyszerre technikás és érzelmekkel fűtött szólók fűződnek nevükhöz. Azonban Uri Zelcha basszer és a nemrég csatlakozott Eden Robin billentyűs munkája se utolsó.

Az anyag szerkezete sem átlagos: a második rész (a Building The Ark-tól kezdve) egyértelműen filmzenének is beválna. Ehhez a részhez kellő türelem és széles zenei spektrum szükséges, ugyanis a jiddis témákból épíkező Norra El Norra-tól a már szinte klasszikus zenei összetettséggel és finomsággal komponált Mabool - The Storm Still Rages On párosig a zenetörténet szinte valamennyi műfajából merítenek a fiúk. Műfajtól függetlenül állíthatom, hogy ezt a félórát soha nem fogja megunni egyetlen hallgató sem. Az Orphaned Land esetében - és ez a csapat zenei hátterének köszönhető - mindig a dallamvezetés a lényeges, nem játszák szét a részeket, inkább lassan, apránként mindenki szóhoz jut és felfedi tehetségét. A stílus kavalkád ellenére mégis annyira ösztönös, magától értetődő váltásokat vehetünk észre, amely csak a legnagyobbak sajátja. Akit még ez mind nem győzött meg, fordítsa le a társulat nevét - felesleges hozzátennem bármit is.

Összességében az év egyik meglepetése a Mabool. Zseniális, hibátlan anyag, ott a helye minden polcon. Ha pedig hozzáteszem, hogy a bónusz CD-n a csapat unplugged koncertje szerepel - többek között a Paradise Lost Mercy és Gothic dalának félig etno összegyúrásával - akkor minden Opeth, Anathema, valamint Fates Warning, Symphony X rajongó már indulhat is ostromolni a pultokat. Alapmű.


1. Birth Of The Three (The Unification)
2. Ocean Land (The Revelation)
3. The Kiss Of Babylon (The Sins)
4. A'salk
5. Halo Dies (The Wrath Of God)
6. A Call To Awake (The Quest)
7. Building The Ark
8. Norra El Norra (Entering The Ark)
9. The Calm Before The Flood
10. Mabool (The Flood)
11. The Storm Still Rages
12. Rainbow (The Resurrection)