Esoteric - Subconscious Dissolution into the Continuum

Kiadó: Season Of Mist
Terjesztő: HMP
Együttes: Esoteric
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Perkele
Pontszám: 9/10
Értékelés: Stílusában kiemelkedő

Óriási, szürke fellegek gyülekeznek, elborítják az eget, amíg csak a szem ellát. Az óra mintha lassabban kezdene ütni, a szívverésed is lelassul, szinte már annyira, hogy úgy érzed minden megfagyott egy időtlen pillanatban. Aztán a gurgulázó, hörgő hangok legrosszabb rémálmaidat látszanak megvalósítani, de Te nem tudsz kitörni ebből a végtelenül lelassult világból. Kiszolgáltatva, tehetetlenül törnek Rád. "I walk amongst the shadows of the dead, Thoughts bleeding into the ether. Into endless night." - Morphia

Magányosan az idő mindig végtelennek tűnik. Az élet szépségeit sokkal hamarabb és fájón fedezzük fel ilyekor. A megfoghatatlan, keserű érzés minden perccel, minden lépéssel mélyül. Sohasem felejtjük el teljesen ezt a mélységet, sötétséget, habár feledtetni sok minden segít majd. "The air no longer carries favour, The water that passes these lips, Keeps only this mortal shell alive." A gurgulázó, hörgő hangok gyászunkban osztoznak, vigasztalva, hogy nem vagyunk egyedül. Osztozva a szenvedésen, így válhat ez az érzés drámaian széppé. De nem véd a magány alkotta fal, s kérlelhetetlenül is áttörik láthatatlan határait. - The Blood of the Eyes

Van, hogy a szürke napok észrevétlen telnek el, van hogy reménytelenül úgy érezzük, már csak ebből áll az élet. Egyszer beletörődünk, máskor lázadunk ellene, de szürke napok mindig lesznek. Lassan telnek, bármit is tennénk ellene. S hogy beleőrülünk, vagy sem... csak az elménken áll. " Such a need to explode. For this time ticks slowly, Through this, the greyest of all days. Waiting for now to become then.
And it tears me apart, But I cannot escape this terrible pain. Ripping, devouring the bones within my flesh. Draining my life's blood."
- Grey Day

A tudatalattiban tett utazás sohasem mosolygós, boldog élmény. Itt rejtjük el azokat, amikkel napvilágnál nem szeretnénk látni. Hogy e rejtett dolgok megismerése felszabadítóan vagy még nyomasztóbban hat-e ránk, az szubjektív. - Arcane Dissolution

A Subconscious Dissolution Into The Continuum egy birminghami csapat, az Esoteric negyedik albuma. Mint a dalok fentebbi elemzéséből sejthető, az Esoteric egy Doom zenekar. Elgyötört, megkínzott lelkek alkotják, akik megjárták a légmélyebb poklot, olyanok, akik lezuhantak. Nem hiába, ők tudják leginkább zenébe önteni ezeket az érzéseket, gondolatokat.
Szinte már fájdalmas lassúsággal játszanak, lassan, gyökerestől tépve ki érzéseinket. Tapintható intenzitással, brutális katarzist nyújtva hallgatóiknak. Az 51 perces lemez négy dalból áll, de ezzel a négy dallal megjárjunk lelkünk minden lehetséges poklát és átéljük minden lehetséges, sötét érzelmét. A zene lassan vonszolja magát előre, s mintha láthatatlan béklyóval lennénk hozzákötve, követjük mindenhova. A Morphia lehúz a mélybe. Éteri, pszihedelikus hatásai pedig még tovább építik ezt a másik világot körénk. A The Blood Of Eyes csalóka felüdülést hoz gyászában, de csak azzal a céllal, hogy utána zuhanásunk még érzékletesebb legyen.

Az ilyen ultra lassú doom zenekaroknál felesleges a zenét túlzottan elemezni. A lehangolt gitárok, az elnyújtott, eltorzított témák, és az embertelen lassúságú játék alapvető jellegzetesség. A dalok felépítése, struktúrája és a jelen esetben különböző effektek, ambient, pszihedelikus eszközök hatása az, ami a valódi mélységet, a valódi doomot hozzáadja. Nem mindenkinek való. Az Esoteric mélysége, az érzelmek megjelenítésének valódisága hátborzongató.

Talán meglepő, hogy én, aki alapvetően nem vagyok egy doom rajongó, írtam erről a lemezről, de nálam is, mint mindenkinél vannak kivételek. Ilyen az Esoteric.


1. Morphia
2. The Blood of the Eyes
3. Grey Day
4. Arcane Dissolution