Grave - Into The Grave

Kiadó: Century Media
Együttes: Grave
Megjelenés éve: 1991
Ajánlja: Samarithan
Értékelés: Alapmű

A Grave egy svéd death metal zenekar és jelen írás tárgya, a debütáló albumuk. Sajnos, amikor kiadták a magyar zenei szaksajtó túl sok figyelmet nem fordított erre a remek csapatra. Erről az albumról is csak néhány sor íródott és előre a süllyesztőbe küldték őket. Mégis, még mindig itt vannak és alkotnak.

Ezt a kvintettet az alábbi tagok fémjelezték az album piacra kerülése idején: Ola Lindgren ének gitár, Jensa Paulsson dob, Jörgen ének, gitár és Jonas Torndal basszus. Amikor ez az album megjelent nagyban hömpölygött a death metal áradat és a nagy kavalkádban igen kevés olyan zenekar született, akik még a mai napig is aktívan részt vesznek a zenei életben. Talán ez a dömping is oka volt, annak hogy nem jósoltak túl nagy jövőt ennek a bandának. Dióhéjban, nem tartották őket túl eredetinek, meghatározónak. Szerény véleményem szerint nem lehet mindet, és mindenkit az első benyomás alapján megítélni.
A lényeg az, hogy elkészült ez a remek album és még a mai metálkavalkádban is megállja a helyét. Mind zeneileg, mind hangzásilag egy kiváló albumot készítettek. Sok olyan mai zenekar létezik, akik egy ilyen albumért eladnák még a lelküket is.

Az albumon 11 szerzemény hallható, és mindegyik elképesztő erővel és intenzitással ostromolja a kedves hallgató idegszálait, az első számtól az utolsóig. Nincs olyan dal ezen a lemezen, amely a szilárdságát és erejét bármilyen formában meggyengítené. A lassú őrlésektől kezdve az irgalmatlan tekerésig minden van ezen a korongon, ami szem-szájnak ingere. A szövegvilág a sátánizmus köré íródott, de hát azok a '90-es évek... nagy divat volt.
Olyan opus-ok hallhatók ezen az albumon, mint pl. Deformed, In love, For your God, a címadó Into the Grave és a személyes kedvencem az Inhuman. Egytől-egyig kifogástalan tradicionális DM - nem Depeche Mode - szerzemények. Lehetetlen nem őrjöngeni erre az albumra. A remasterizált és újra kiadott - 2001 - albumon további hat szerzemény hallható, plusz a Soulless című videó klip.

S útban van az új album. Nagyon várom, igen kíváncsi vagyok, hogy mit tudnak ezek a legények 2004-ben. Bár a Back from the Grave albumuk nekem csalódást okozott, még mindig kedvelem a csapatot és bizakodom, hogy a folytatás jobb lesz. Aki bevállalja ezt a korongot, és persze szereti a régi death metal zenét, az nem fog csalódni egyetlen percében sem.


Deformed
In love
For your god
Obscure infinity
Hating life
Into the Grave
Extremely rotten flesh
Haunted
Day of mourning
Inhuman
Banished to live