Sotajumala - Death Metal Finland

Kiadó: Woodcut Records
Együttes: Sotajumala
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Samarithan
Pontszám: 8/10
Értékelés: Erős anyag!

Ez a finn banda minden kétséget kizáróan tehetségesnek bizonyul, és egy rakás eredeti dolgot produkálnak albumukkal kapcsolatban, a következő felállásban: 105 - ének, K. Orbinski - gitár, P. Lapio - gitár, T. Otsala - bass. Maga a Sotajumala név angol fordításban Wargod lenne. A zenekar 1998-ban látott napvilágot és indult hódító útjára.

A szövegeket anyanyelvükön nyomják, s a borítóból ítélve háborúval, békétlenséggel, politikai ideológiákkal foglalkoznak, de nem tartják magukat "politikus" csapatnak. Olyan zenekarok szárnyai alatt mutathatták meg tudásukat, mint a Defleshed, Rotten Sound, vagy éppen a finn Alghazanth nevű black metal brigád.

Kezdjük a borítóval, 'tök eredeti'. Már megint a Marduk tank. Ugyanez a dolog zavart az új Malevolent Creation albummal kapcsolatban is. Miért nem lehet valami olyan háborúval kapcsolatos borítót készítetni, ami egy kicsit eredetibb egy tank ábrázolásánál. Ez a téma kimeríthetetlen, ezért nem értem hogy miért pont a tank kerül elő újra és újra. Na mindegy. Ami viszont rendhagyó az a logo. Nem éppen death/grind zenét sugall.

Amúgy a fiúk zeneileg rendben vannak. Az album 11 nótát tartalmaz, és egyaránt volt ebben a 11 szerzeményben kellemes élmény és negatív élmény is, de sajnos ez utóbbi volt a több. Kétségtelen hogy a zeneszerszámaiknak korlátlan uraik. Az album túl sok eredeti ötlettel nem bír, de az intenzitása az lenyűgöző. Végül is ez egy jó kis album, pláne hogy debütálás, telepakolva egy csomó tempóváltással, kiállással, közérthető gitártémákkal, amiket már nemegyszer hallhattunk más zenekarok albumain, ilyen vagy olyan formában. A dobos teljesítménye minden tagot kenterbe ver, mivel mind fizikálisan, mind hangszeres tudásban remekel.

Összességében ez egy jónak mondható bemutatkozó anyag, amin fellelhetők olyan zenekarok hatásai, mint a Cannibal Corpse, Soilent Green vagy akár említhetném még a korai Napalm Death-et is. Akik szeretik az grind dolgokat, és még elbírnak az őrületes pörgés mellett egy kis málékodást azok nem fognak csalódni. De a borító!? Lesz ez még jobb is.


01. Intro
02. Meidän Maa (mp3)
03. Elämän Vihollinen
04. Syyttömien Veri
05. Kuolleet
06. Rakkaudesta Sotaan
07. Panssarikolonna
08. Sisu Sinivalkoinen
09. Sotajumala
10. Vanki
11. Pommitus (mp3)