Zyklon - World ov Worms

Kiadó: Candlelight
Terjesztő: Musicworld 2000
Együttes: Zyklon
Megjelenés éve: 2001
Ajánlja: Perkele
Értékelés: Alapmű

Hogy Samoth-ban (illetve ezen formáció neve alatt immár Zamoth-ban) mikor merült fel a Zyklon gondolat először, azt homály fedi. 1997-ben, Zyklon-B név alatt, Frost-tal (Satyricon), Ihsahn-nal (Emperor) és Aldrahn-nal (Dodheimsgard) kiegészülve már megjelentetett egy három számos MCD-t, a Blood Must Be Shed-et, de állítólag nincs összefüggés a két formáció között. A hivatalos Zyklon biográfia 1998-at említi, mint a zenekar megalakulását. Ebben az évben Zamoth Trym-et (Emperor) vette társául. Közös céljuk az volt, hogy az Emperor-nál durvább, extrémebb zenét készítsenek. Közösen írták a dalokat egész 2000 elejéig, amikor a Myrkskog-os Destructhor csatlakozott hozzájuk. Ezután rövidesen stúdióba vonultak Thorbjorn Akkerhaugen producerrel, hogy felvegyék első nagylemezüket. Ez idő tájt bukkant fel a zenekar körül Daemon (Limbonic Art), aki előre meg nem határozott időre vokalistájuk lett. S hogy még tökéletesebben megkreált poklot szabadítsanak ránk, szövegeiket az ex-Emperor tag Bård "Faust" Eithun írta, aki ekkor még javában börtönbüntetését töltötte. S ezen öt, híres-hírhedt, zeneileg elismert, az extrém zenék világában zseniálisat alkotó egyén életre hívta a World ov Worms-ot.

Az album elég ártatlanul kezdődik. A Hammer Revelation introja hangok kavalkádja, amely olyan, mintha egyszerre több rádióadást fognánk. Aztán egy kellemes női hang (mely az amerikai fétis királynő, Persephone hangja) közli velünk, hogy Welcome to the world of worms és Trym őrült tempói már szét is szakították az ártatlanság leplét. Olyan intezítással, olyan kíméletlenül támadják le a hallgatót ezzel a dallal, hogy az embertelen. (Ugyan erős hasonlóságot hoz az Anthems to the Welkin at Dusk-kal, de ez ebben az esetben teljesen normális.) A black és némi death metallal kevert ádáz zene intelligens és brutális, tökéletes esszenciája annak, amiről ez a zenekar szól. Zamoth riffjeit messziről felismerni, és Destructhor is hozza a Myrkskog-os ízeket, mind hangzásilag, mind a megállíthatatlan pusztítás érzetét keltő death témák tekintetében. Ugyanez a kegyetlenség folytatódik a Deduced To Overkill-ben is, bár ebből már hiányzik a norvég blacket jellemző hóviharszerű rémítő erő, inkább a death metal brutálisabb, szárazabb jellegzetességei vették át az irányítást. S folytatódik a sor a Chaos Deathcult örvényében, ám ennek a végén már némi futurisztikus, szintis téma is felbukkan, Garm keze nyomát viselve, aki némi narrátori feladatot is magára vállalt. De a Storm Detonation már vissza is ránt minket a mindent elnyelő, kegyetlen Zyklon-világba, éles thrash riffjeivel ugyanolyan ádáz módon, szemből támadva a hallgatóra, mint a lemez nyitó dala tette. Az indusztriális próbálkozás a Zycloned-ban is feltűnik, és itt talán jobban is passzol a szöveghez, mint a Chaos Deathcult-ban. A fenyegető, sötét hangulatból a Terrordrome alatt sem veszítenek egy cseppet sem, annak ellenére sem, hogy Garm itt is megcsillogtatja hangját. Valójában ettől csak még erősebb az 'előre elrendeltetettség' érzése.
S ugyanolyan lendülettel, ahogy kezdték, fejeződik is be az album. Mindent elsöpört, mindent elpusztított maga előtt és jó időre feladta a leckét a jövőre nézve. Olyan zenei tudást - kezdve azzal, hogy annyi témát vonultatnak fel ezen a lemezen, mint sok zenekar egész munkássága során, s folytatva azzal a sort, hogy ebből olyan súlyos, komplexitásra törekvő dalokat állítottak össze, amelyek lélegzetvételnyi szünetet sem hagynak a hallgatóknak, egész odáig, hogy mindezt embertelen gyorsasággal adják elő, s néha még, pimaszul egy-egy experimentális, szintis részt is belecsempésztek - mutatnak itt be, ami komoly elgondolkodásra kellett volna, hogy késztesse a metal színpadán tevékenykedő sok-sok bandát. Bård szövegei pedig (a negatív téma választás ellenére is) szintén zseniálisak. S noha Daemon nem állandó tagként vállalta a vokalista szerepét, elképesztő agresszivitással és kíméletlenséggel üvölti, hörgi el Bård szövegeit.

Három éve már, hogy megjelent, de engem még mindig lenyűgöz ez a lemez. Kegyetlen és sötét, amilyen a férgek világa a rideg valóságban.

"It`s a comprehensible, yet complex, reality, because it means that when the past has caught up with the present, we have no future. "


1. Hammer Revelation
2. Deduced To Overkill
3. Chaos Deathcult
4. Storm Detonation
5. Zycloned
6. Terrordrome
7. Worm World
8. Transcendental War - Battle Between Gods