Before The Dawn - 4:17 am

Kiadó: Locomotive
Terjesztő: HMP
Együttes: Before The Dawn
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Avenger
Pontszám: 8/10
Értékelés: Erős anyag!

Az eredetileg projekt státuszú Before The Dawn ötlete 1999-ben pattant ki Tuomas Saukkonen gitáros fejéből, majd két demó elkészítését követően 2000-ben lett teljes a felállás. Egy év kiadókeresést követően végül a Spanyol Locomotive Music-hoz szerződtek, így 2002-ben meg is jelenhetett első lemezük, My Darkness címmel. Két évre rá a finn ötös elkészítette második lemezét, mely a meglehetősen érdekes 4:17 am címet kapta. Nagy megfejtési kísérletekbe nem érdemes bocsátkozni a jelentését illetően, minden bizonnyal folytonosságra utalhat, ugyanis az előző album utolsó dalának 4:16 am volt a címe.

Számomra még most sem kristálytiszta a gothic illetve a dark metal közti különbség, úgyhogy a Before The Dawn zenéjének megnevezését illetően is gondba vagyok, maradjunk annál, hogy stílusuk nem más mint a már említett Tuomas hörgéseivel/károgásaival és a másik gitáros, Panu Willman tiszta énekével operáló sötét, északi zene. Az egész album jól átgondolt, ám mégis zsigerből jövő témákból építkezik, egyszer az akusztikus bontogatást és a szintetizátort, máskor pedig a lábgépes tekerést és az In Flames olyannyira jellemző megoldásokat helyezik előtérbe. A sötét atmoszféra természetesen végig meghatározó, mintegy alapja az egész albumnak. Néhány dalnál mint például a Crush vagy a Vengeance a szintén finn Sentenced-re jellemző megoldásokat figyelhetünk meg. Ez a hasonlóság azonban nem számottevő, csupán azért jegyzem meg, hogy mégis lehessen valami konkrétumhoz kötni a zenéjüket. Ilyen konkrétum például az egyik nagy kedvencemnek számító Katatonia is. Valószínűleg ők voltak Tuomasék legnagyobb inspirációi. A Fade Away, a My Room vagy éppen az Into You kis túlzással simán felférne a Viva Emptiness-re is. Legnagyobb dobásuk számomra mindenképpen az utolsó Hiding című szerzemény. Ebbe a dalba mindent beleírtak, ami a zenekarban megvan. Mélyreható szomorúság és melankólia, a tökéletes agresszióval társítva. Nagyszerű dal.

Figyelemre méltó, hogy nem egyszerűen dalokat játszanak hangszereiken, hanem zenélnek. Az intro/ verze / refrén építkezés tehát alapból el van felejtve, mindenből annyit adagolnak amennyire szükség van, és nem nyújtják a dalokat mint a rétestésztát. Akik kedvelik a Katatoniát nyugodt szívvel tegyenek próbát a lemezzel.


01. Heaven
02. Seed
03. Dreamer
04. Fade Away
05. Crush
06. Into You
07. My Room
08. The Black
09. Vengeance
10. Hiding