Fresh Fabrik - Dead Heart In Living Water

Kiadó: Warner
Terjesztő: Mton
Együttes: Fresh Fabrik
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Adamskij
Pontszám: 8/10
Értékelés: Erős anyag!

A FreshFabrik egy évtized után jelentette meg negyedik nagylemezét. A korábban áttörést hozó Nerve és Drive My Hand után ismét némi stílus és frontember váltás történt az együttes háza táján. Szerencsére már a kiadvány első kézben forgatásakor kiderült, ez bizony igényes alkotás, teljesen egyértelmű, hogy nem csak határokon belül fogják terjeszteni.

Annak ellenére, hogy Tanka Balázs hangja koncerteken nem olyan erős, mint ezen a felvételen, remélem a várható ötödik korong előtt ő nem kerül levesbe. Ugyanis az itt hallható dalok szinte egytől-egyig az ő hangjára építenek. Korábban hajlamosak voltak az emberek úgy tekinteni a modern hullámra, hogy itt aztán nem kell tudni énekelni, pár üvöltés és rappelés majd minden rendben van. Nagy tévedés, amire egyre több magyar produkció cáfol rá - ezúttal a Fabrik anyag. Balázs végig jól hozza a dallamos és üvöltősebb részeket, a kiejtésére pedig igazán nem lehet panasz. Kérdés, hogy a rajongótábor hogyan áll a második frontember váltáshoz.

Zeneileg a fiúk tettek még egy lépést a Drive My Hand-től a dallamosodás és szintetizátor/sampler használata felé. Lehet, hogy véleményemmel sokan nem értenek egyet, de úgy látom, a Fabrik jelenleg két, zeneileg markánsan különböző irány között egyensúlyoz.
Az egyik a kemény megszólalás mellett az elsöprő lendületű dalokra helyezi a hangsúlyt. Ezek közé tartozik a kezdő Unbroken - megjegyzem, ilyen egyszerűen hatásos lemeznyitó dalt a Faith No More óta nem hallottam senkitől -, illetve a Life Is Passing By, Time To Become One és az A Trust We Trust. Úgy gondolom, koncerten ezek a számok sütnek igazán, ezekben lapul ott a dög. A nótákban a sampler/szinti csak segéd szerepet vállal, így itt tényleg a hagyományos rock felállás viszi a prímet.
A másik irányt talán a Senser-hez tudnám hasonlítani. Tulajdonképp dance/pop alapokra építkeznek - egyfajta remix hangulatot sugallva - hiszen a monoton témák egyre ismétlődnek. Eme számokban az ének is egyfajta háttérszerepet tölt be. Ide tartozik a Start It Again, a Hit By A Lightning Flash (ennél a dalnál feltűnően sok ismerősöm vágta ki a CD-t) és az utolsó Will You Remember Me?. Ennél az iránynál a szintetizátor/sequencer veszi át a főszerepet, a gitárok csak néha bolygatják meg az összképet. Valljuk be, egy rock/metal csapattól nem ezt várja az ember.

Bár mindkét oldalnak vannak fogósabb és gyengébb pillanatai (számomra inkább a hard dancehall irányba tartozók sorolhatók ide), a lemez erőssége az Invisible, Recapture és a This Time.. Ezek a dalok napjaink Paradise Lost-jára emlékeztető szerkezettel és dallammal bírnak. Mindenesetre e nótákban látszik, hogy van itt spiritusz és megfejtés. Ennek fényében nem értem, miért egyensúlyoz a Fabrik egy olyan szakadék felett, amit nem lehet áthidalni. Még a Korn vagy a Limp Bizkit sem képes egyszerre művészi és slágeres, népszerű és érthető maradni, pedig arrafelé komoly marketing hátszél is segíti a produkciókat ebben. Mindössze két negatívumot tudnék említeni, ezek egyike az olvashatatlan hátsó borító, valamint Phicks rap betétei, ennél ő többre képes.

Kétlem, hogy Magyarországon sikerülne egyszerre többféle réteget megfogni, ha egy hanghordozón ennyire különböző stílusok keverednek. Remélem, rám cáfolnak a srácok és a közönség - mert a korong maga jó és hallgattatja magát. Nekem legalábbis jobban tetszik, mint az eddigi fabrikálásaik. Érdemes próbát tennie mindenkinek, mert könnyen azon veszi észre magát a villamoson, hogy az Unbroken-t dúdolja.


1. Unbroken
2. Grace For Grace
3. Life Is Passing By
4. Start It Again
5. Hit By A Lightning Flash
6. A Guide To The Eyes Of The Blind
7. Invisible
8. Recapture
9. This Time
10. Time To Become One
11. A Trust We Trust
12. Will You Remember Me?