Borknagar - Epic

Kiadó: Century Media
Együttes: Borknagar
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Adamskij
Pontszám: 8/10
Értékelés: Erős anyag!

Bármennyire nehéz elhinni, de az Epic már a hatodik korongja a norvég csapatnak. Pályafutásukat tekintve kevés ennyire hányatott sorsú zenekar létezik. Talán nem tévedek azzal a kijelentéssel, hogy ők a nagy vesztesei a black metal kommercializálódásának. Ugyanis a Borknagar black metal gyökerei ellenére képes volt egy olyan új területre lépni zeneileg, amelyet a Dimmu-COF páros vezette jellegtelen szimfonikusnak nevezett hullám egy az egyben letarolt. Pedig ha atmoszféráról, dallamokról és black metalról van szó, az Oystein G. Brun alapítótag vezette társaság mindenképp az élmezőnybe tartozik.

Bár Magyarországon szerencsére tiszteletüket tették párszor, relatív ismeretlenségük okaként a sorozatos tagcseréket és picit elsietett albumkiadásokat tudnám említeni. Az biztos, hogy legtöbb pályatársukkal ellentétben itt mindig emblematikus figurák álltak a mikrofon mögött (Fiery G., Vortex, Vintersorg) és Oystein gitárjátéka alapján egyértelműen meg lehet őket különböztetni a mezőny többi tagjától.
Jelenleg négyen alkotják a csapatot: Oystein mellett Vintersorg, Lars és Asgeir veszi ki részét a munkából. Még soha nem fordult elő, hogy két albumot ugyanaz a felállás készítsen - ez azért elég megterhelő lehet hatodszorra is.

A nyitó Future Reminescence mindenesetre a régi energiával zúdul a hallgatóra. Kezdetben a hangzás elég szokatlan volt számomra, ugyanis a manapság agyontisztított hangképekkel szemben itt minimális alakítás volt az eredeti soundhoz képest. Emiatt majdnem olyan hatása van a lemeznek, mintha épp koncerteznének, nagyon élő, szerves minden hangszer. Ez nagyon jól vág a csapat részben folkos, ősi jellegéhez - sokkal energikusabban szól ez a lemez, mint a letisztított Quintessence. Dicséretes, hogy nem állnak be a sorba.
Annak különösen örültem, hogy még a korai időre jellemző (fél)akusztikus dalokhoz hasonló részek, témák egyre több új szerzeményben megjelennek. Ezekhez a kicsit álmodozós, kicsit hullámzó részekhez kitűnően passzolnak a tekerős riffekkel ellenpontozott zúzások. Hangszerelésben nagyon sokat fejlődtek.

Mind a négy tag egytől-egyig tökéletes teljesítményt nyújt, de meg kell említeni kettőjüket. Asgeir Mickelson-ról eddig is köztudott volt, hogy fantasztikus dobos, de amit itt bemutat, az tényleg hihetetlen. Az pedig még inkább, hogy Tyr kilépése után a basszustémákat is ő játszotta fel. Basszus... (bocs, ez tényleg gyenge) Utoljára efféle témákat Johan DeFarfalla játszott metal zenekarban, kegyetlen. Az előbb leírtak alapján egyszemélyben is tökéletes ritmusszekció mellett Lars A. Nedland alakít igazán. Szerencsére Oystein megtette azt a szívességet, hogy több teret hagyott a szintetizátornak. Lars viszont ezt a lehetőséget maximálisan kihasználta. Akik ismerik a Solefald-ot, tudják, mire képes a srác. Nos, ezekben a témákban legalább kétszer annyi kitaláció van. Meglepő módon sokat nyúl a Hammondhoz, viszont kevéssé ismert hangszíneket használ. Olyat, ami gitár nélkül is leszedi a gyanútlan ember fejét (például az The Inner Ocean Hypothesis végén).

Az egyetlen gyengébb pontja ennek a felállásnak Vintersorg. Azaz önmagához képest több, mint tökéletes, amit nyújt - tényleg kidolgozott és változatos énekes, durva, illetve szavalt részekkel színesíti a dalokat. Azonban Garm és Simen után Vintersorg nehezen rúg labdába, bár kétségtelen nagyon lelkes és ötletes énekes.

Igazán csak akkor kerülök bajba, amikor dalokat kéne kiemelnem. Mert igazából nem lehet - ez tényleg lemez, tessék egyben végighallgatni, megszakítás nélkül. Sokáig nem találtam a hozzá vezető utat - állítom, még vagy húsz hallgatás után se igazán, viszont egyre jobban tetszik. A The Weight Of Wind instrumentális sodrását, illetve a Relate húzós témáit ajánlom első ismerkedésként, de az előbb elmondottak alapján be kell fogadni az egész korongot A-tól Z-ig.


1. Future Reminescence
2. Traveller
3. Origin
4. Sealed Chambers Of Electricity
5. The Weight Of Wind
6. Resonance
7. Relate (Dialogue)
8. Cyclus
9. Circled
10. The Inner Ocean Hypothesis
11. Quintessence
12. The Wonder