Brainstorm - Soul Temptation

Kiadó: Metal Blade
Terjesztő: HMP
Együttes: Brainstorm
Megjelenés éve: 2003
Ajánlja: Sumi
Pontszám: 8/10
Értékelés: Erős anyag!

A Brainstorm-ot hosszú ideig csak hírből ismertem, aztán az áprilisi PeCsa-ban tartott Edguy buli előzenekaraként teljesen lehengereltek. Nem is emlékszem, hogy a Legends of Metal című Judas Priest tribute-ön hallható Nevermore feldolgozás óta hallottam-e olyan számomra ismeretlen power metal bandát, amely azon nyomban meggyőzött volna a lemezeikkel való minél előbbi megismerkedésről. A Brainstorm tehát jött, látott és győzött. Miután sikerült megszereznem a banda legutóbbi anyagát, a Soul Temptation-t, napokig csak az forgott a lemezjátszómban, főleg az album első felét "repeat-eltem" gyakran. Bár a lemez már tavaly megjelent a Metal Blade gondozásában, szerintem érdemes felhívni rá a figyelmet, hátha nem én vagyok az egyetlen, akinek eddig csak egy ismerős név volt a Brainstorm.

A '80-as évek végén alakult együttes magja (gityósok és dobos) az évek során nem változott, míg az énekesi posztot több delikvens is betöltötte már. A 2000-es kiadású Ambiguity óta azonban ez a poszt is véglegesnek tűnik, hisz a power metal egyik legjobb torkának, Andy B. Franck énekével már három lemezt is kiadtak a srácok. (Az Ambiguity-ról itt, míg az azt követő Metus Mortis anyagról itt olvashattok.) Én ennek az összeszokottságnak tudom be a rettentő húzós, sodró, bármely izomagyú kidobó legényt megszégyenítő erőtől duzzadó zenét, amely - szerintem - minden dícséretnél többet mond egy power metal banda zenéjéről.

A Soul Temptation nyitótételét, a Highs Without Lows az Edguy bulin is hallhattuk és ez a billentyűkkel finoman megtámogatott nóta jól bemutatja miért tartozik a Brainstorm - véleményem szerint - az európai power bandák krémjéhez. A legszebb Vicious Rumors / Metal Church hagyományokat felevenítő, egy gőzmozdony erejével versengő, állandó headbangelésre ingerlő zenei alapokra Andy nagyon jó dallamokat hoz, a refrének pedig bent ragadnak az embernek, a hangzás pedig csak kiemeli a nóták anélkül is bivalyerős mivoltát.
A második számként feltűntetett Doorway To Survive is keresztül robog az emberen, a szólója pedig egyszerűsége ellenére is igen kellemes darab, pár pillanatra megnyugtatja az embert a nagy darálásban. A dalok között az egyszerűbb felépítésűektől kezdve egész komplex kis nótákat is találunk. Míg a spanyolos című Nunca Nos Rendimos inkább az előbbi kategóriába tartozik, a három tételre osztott Trinity of Lust dal a komplexebb metal szerzemények közé sorolható. A "szentháromság" első része, a Shiva's Tears arabos témája nagyon kellemes meglepetés volt számomra, hisz ebben a klasszikusnak mondható, dömperszerű power metal stílusban igen egyedi hangulatot áraszt. Nekem a lemezen a trilógia második darabja, a Fornever tetszik a legjobban. Egyrészt akárhányszor hallgatom meg a nótát, a csordakórust aznapra nehezen tudom kiverni a fejemből. Másrészt a nóta második felében van egy nagyon eltalált, közel egyperces szóló és instrumentális rész, amely nekem nagyon bejött. Sajnos, szerintem a "trilógia" után kicsit ellaposodik a lemez és a bevált Brainstorm receptre alapozva hallhatunk újabb és újabb nótákat. Bár ezek sem rosszak, de a lemez első feléhez képest gyengébbeknek érzem őket. A pontszámom is ennek az ellaposodásnak köszönhető.

A lemez Európában dupla digipack formátumban is megjelent, amelyben egy Tony Christie feldolgozás mellett egy Live Suffering című DVD is megtalálható. Utóbbi az együttes 2002-es Summer Breeze fellépését örökíti meg, amelyen a Brainstorm repertoárjából 9 nóta hangzik el. Aki még nem ismeri a bandát, de a lemezajánlóm felkeltette az érdeklődését az együttes iránt, annak mindenképpen a dupla digipack verzió megszerzését javaslom. A bandát már közelebbről ismerőknek pedig azt javaslom, hogy élőben is csekkolják le a srácokat, mert nagyon jó kis koncertbanda a Brainstorm.

1. Highs Without Lows
2. Doorway To Survive
3. The Leading
4. Nunca Nos Rendimos
5. Fading
6. Trinity of Lust: Shiva's Tears
7. Trinity of Lust: Fornever
8. Trinity of Lust: Soul Temptation
9. Dying Outside
10. To The Head
11. Rising