Cattle Decapitation - Humanure

Kiadó: Metal Blade
Terjesztő: HMP
Együttes: Cattle Decapitation
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Perkele
Pontszám: 9/10
Értékelés: Stílusában kiemelkedő

A borító valóban nem egy szép látvány, de hogy valóban be kellett-e tiltani, mint az tették Németországban, abban már nem vagyok olyan biztos. A zenekar tagjai köztudottan vegetáriánus étrendet folytatnak és támogatják az állati jogokkal foglalkozó szervezeteket. Ebből a szemszögből nézve pedig, ha szebb nem is lett a borító, már jóval több mondanivalóval bír a kép.

Nagyon vártam ezt a lemezt. Már előző albumukat, a 2002-ben megjelent To Serve Man-t is kilenc pontosra értékeltem, és azóta volt szerencsém élőben is megtekinteni a bandát. Egy ilyen találkozás alkalmával pedig frontemberük Travis előadása mindenképpen maradandó hatással bír az emberen. Míg a színpadon teljesen átadja magát a hörgésnek, mint akit démonok szálltak meg, addig utána csendesen kortyolgatja sörét, kevés hozzászólásával mindig rátapintva a lényegre. De ezen cikk témája nem az ő személyiségük kivesézése hivatott lenni, sokkal inkább a lemezé.

Mint sejthető, zeneileg nem sok változás történt, továbbra is death-gore-t játszanak, még mindigy egy jó adag grinddal a zenéjükben. Ami kicsi meglepetést okozott, az a thrashesebb gitártémák és a többségben visszavett tempójú dalok. Egyrészt sűrűbb, metalosabb és kevésbé grindos élű lett ez a lemez, mint az előző, de ugyanakkor az egész egy súlyosabb, sötétebb hangzást kapott tőle. D a Carcass és a Cannibal Corpse hatások még megmutatkoznak, bár túl sok párhuzamba állításnak még sincs értelme.
Ez így talán nem is hat túl eredetinek, de itt vannak még az előző lemezről már megismert szokatlan harmóniáik, a váratlan törések, tempóváltások, Josh gyakran belefeledkező gitárjátéka és Travis duplán (!!) rögzített vokálrészei. A hörgések mellett a magasabb hangon előadott 'vinnyogásainak' (ezt is csak én hívom így, mert ez sem a hagyományos értelemben vett vinnyogás) egymásra-vételével érdekes vokálhangzásokat tudtak elérni. Mindez pedig egy változatos, figyelemre méltó albumot eredményezett. Az is igaz, hogy ezen erények első hallgatásra nem tűnnek fel, mert elsőre inkább csak az eszeveszett tekerés és a géppuskadobok, immár a Creation is Cricifixion dobosa, Michael Laughlin prezentálásban, vonják el a tapasztalatlan hallgató figyelmét. A szövegek pedig, ha lehet, még extrémebbek, még provokatívabbak, olvasgatva őket, elmegy az ember étvágy a húsevéstől. Különösen az Men Before Swine (outro) hallgatása alatt.
Tesztelési kezdetnek egyébként a Polyps című számot ajánlanám, személyes kedvencemet a lemezről.

Még mindig fenntartom két évvel ezelőtt állításomat, hogy intelligens death metal, amit itt művelnek, bár szimpla, brutális köntössel fedve. Sajátos 'humoruk' miatt azonban csak ínyenceknek ajánlott.


1. Scatology Domine (intro)
2. Humanure
3. Reduced To Paste
4. Bukkake Tsunami
5. Cloacula: The Anthropophagic Copromantik
6. Chummified
7. Applied Human Defragmentation
8. The Earthling
9. Polyps
10. Lips And Assholes
11. Men Before Swine (outro)