The Wake - Ode To My Misery

Kiadó: Spikefarm
Terjesztő: HMP
Együttes: The Wake
Megjelenés éve: 2003
Ajánlja: Perkele
Pontszám: 6/10
Értékelés: Több, mint szomszédidegesítő

A tavasszal hazánkban is járt finn The Wake eddig egyetlen albummal dicsekedhet, amely tavaly jelent meg és az Ode To My Misery címet viseli. Tíz tétel található rajta és aki nem volt ott április fellépésükön, az a lemez kivitelezését tekintve, könnyen félrevezetődhet. A borító képe és a külsőségek egész koncepciója inkább egy Sentenced féle melankóliára hajlamos brigádot sejtet, azt már nem is említve, hogy a szálló madarak a Thyrfing legújabb logóját juttatták eszembe. Ehhez képest az ifjak dallamos death metalban utaznak, mint számos honfitársuk.

Manapság a dallamos death metalról mindenkinek a göteborgi bandák sora ugrik be, de a stílusnak sajátos alfaja alakult ki Finnországban is. A svéd vonalhoz hasonlítva talán vadabb, csiszolatlanabb, és ezáltal sokkal dinamikusabbak ezek a finn bandák, és általában a vokálok sem csak hörgésből állnak, inkább hörgés-károgás kombinációjából. Ezen mutációnak legismertebb tagja a Children Of Bodom, akiknek számos követőjük akadt. A Kalmah féle követőknek sikerült saját hangzásvilágukat megtalálni, míg a The Wake féle bandák ezt még nem tudták teljesen kialakítani. De tekintve, hogy ez a zenekar bemutatkozó albuma, ez ellen nem is lehet kifogással élni. Tehát az említett stílus kívánalmainak megfelelően, hozzáértő hangszerkezeléssel játszák számaikat, csak nem sok eredetiséget találni bennük. Egy-két dalban ugyan durvábbnak, keményebbnek hatnak, mint honfitársaik, ezzel visszamutatva a műfaj svéd gyökereire, de tartva magukat a dallamos oldalon.

Talán a következő lemezük már kiforrottabb és érdekesebb is lesz, mert addig csak egy megbízható, új bandának számítanak.


01. Murder One
02. Darkness Of Mine
03. Souls Encounter
04. Deep Silent Dead
05. Forever Nothing
06. Befouled Galaxy
07. Failed Generation
08. The Neverending
09. Like A Fallen Angel
10. Whenever I Suffer