The Ring - Tales From Midgard

Kiadó: Scarlet
Együttes: The Ring
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Avenger
Pontszám: 6/10
Értékelés: Több, mint szomszédidegesítő

Tolkien népszerű A Gyűrűk Ura trilógiája több mint fél évszázados pályafutása alatt rengeteg művészt, zenészt, babonázott meg, és erre a sorsra jutott a háromtagú The Ring is. Biográfiájuk szerint Svédország három legtehetségesebb és legjobban elismert zenészéről van szó, bár nem ismerem őket, biztos, hogy mindhármuk igazi zenei polihisztor, hiszen Jake Samuel felel a dobokért és az énekért, Pontus Norgen illetve Marcus Jidell pedig a gitár, bőgő és szintitémákon osztoztak. Ezen felül maguknak köszönhetik a felvételeket és ők keverték az egész anyagot is.

A témaválasztás alapján valószínűleg mindenkinek egy Avantasia szerű zenei remekmű ugrik be, azonban ez messze nincs így. Kiemelkedő metal alkotásnak sajnos nem nevezhetném a lemezt, metal operáról pedig még véletlenül sem beszélhetünk. Az általában többszereplős metal operáknak ugyanis van egyfajta orkesztrális, mesélős aláfestése, a Tales From Midgard azonban egyáltalán nem rendelkezik nagyívű, monumentális megoldásokkal. Egyszerű heavy metal lemez, ami A Gyűrűk Urát dolgozza fel. A dalok többségében galoppos témák váltakoznak, naiv középtempós riffekkel, a duplalábgép csak a Last Battle című nótában kerül elő. A Sings by the Silver Stream pedig abból a szempontból nem tekinthető hagyományos balladának, hogy meglehetősen érdekes, keringő-szerű dobaláfestéssel rendelkezik. Bár Jake egyáltalán nem énekel rosszul rekedtes hangján, témái túl egyszerűek, és egy dallam vagy refrén sem tudott maradandó élményt okozni.
Ha már előkerült az Avantasia, egyetlen párhuzam köztük a borító, illetve annak tervezője J.P Fournier, aki ezúttal a színeket nagyon eltalálta.

Talán lerágott csontnak tűnik a sokadik A Gyűrűk Ura feldolgozás, rágalom azonban annyiból nem érheti a svédeket, hogy abszolút más formában közelítik meg a sztorit mint azt várná valaki is. Nem mondom, hogy a snassz heavy metal kevés a téma nagyságához, de azért pár kvintnél jóval több kellene. Úgy látszik a Középföldés témában senki nem képes letaszítani a Blind Guardiant a trónról.


1. In The Beginning
2. Gathering Darkness
3. Voices Of The Fallen Kings
4. Into The Wild
5. Unite or Fall
6. Malls Of Doom
7. Signs by the Silver Stream
8. The Chase
9. Last Battle
10. The EscapeMagyarországi forgalmazó:
Vimpex Music / Musicworld 2000 Bt.
8000 Székesfehérvár,
Kégl Gyula u 12.
mwbt@enternet.hu
www.vimpexmusic.hu
Tel.: 06-22-397-096, 06-30-6088-036