The Flower Kings - Adam & Eve

Kiadó: Inside Out
Együttes: The Flower Kings
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Scorpio
Pontszám: 9/10
Értékelés: Stílusában kiemelkedő

A 2001-es The Rainmaker lemezük kapcsán már írtam a svéd progresszív rock zenekarról, így most nem mennék bele részletesebb biográfiájukba. Azóta megjelent az Unfold The Future albumuk, valamint a Meet The Flower Kings című válogatásuk dupla CD-n és dupla DVD-n. A srácok továbbra is tartják magukat ahhoz a szokásukhoz, hogy évente jelentetnek meg hangzóanyagot, és szinte maximálisan kihasználják az adathordozó által nyújtott kapacitást. Ezennel 78 percben juttatják kifejezésre érzéseiket, gondolataikat az általuk kreált zenei világ segítségével.

Az általam ismert munkáik közül ez tetszik a legjobban. Nem tudom, hogy természetes fejlődés eredménye, vagy csak a véletlennek köszönhető, de most sikerült olyan egyensúlyt teremteni a komplex, maratoni nóták és a közérthető, rövidebb szerzemények között, ami élvezhetőbbé teszi az album meghallgatását. Számomra külön öröm, hogy a keményebb részek kerültek túlsúlyba, és kevesebb az elvont, fárasztó, öncélú zenélgetés. Daniel Gildenlöw nemcsak a tavalyi turnéjára kísérte el a zenekart, de ezen a lemezen is felbukkan. Először meglepve figyeltem fel arra, hogy az A Vampires View című dalban nem Roine Stolt, a csapat lángelméjének jellegzetes hangja csendül fel, hanem egy másik egyéni orgánum, akire száz közül is rá lehet ismerni. Ez a nóta egyébként a lemez egyik csúcspontja, és kicsit kilóg a The Flower Kings által képviselt zenei irányzatból. Azt is mondhatnám, hogy kicsit Pain Of Salvation jegyeket visel magán, talán nem véletlenül. Van azonban még egy dal, amiben le mertek lépni a jól kitaposott ösvényről, és a progresszív rock kereteit feszegetve, már-már progresszív metal nótát jegyeznek a címadó dal képében. Két hosszabb szerzemény található a korongon, mégpedig a majd 20 perces Love Supreme és a bő 18 perces Drivers Seat, amelyek hosszúságuk ellenére sem unalmasak. Ellenkezőleg! Tele vannak változatos részekkel, izgalmas hangszeres betétekkel. A vokálok végig élményszámba mennek.
Két instrumentális tétel is képviseli magát, az egyik a csodálatos gitárjátékkal fűszerezett Babylon, a másik a billentyűjátékra épülő, rövid Days By Gone. A Starlight Man hihetetlenül hangulatos refrénjével és Jonas Reingold fenomenális basszusgitár játékával kényeztet, ami egyébként az egész lemezre jellemző. Csakúgy, mint honfitársunk, Csörsz Zoltán dobolása, ami már a tavalyi koncerten is lenyűgözött, de az albumon szintúgy zseniális.

Tulajdonképpen az összes dalt felsorolhatnám, mindegyik kiváló szerzemény, üresjárat gyakorlatilag nincs a CD-n. A hangzás első osztályú, és a lemezborító nemkülönben a The Flower Kings-től megszokott színvonalat képviseli. Nyilván sok mindent bele lehetne magyarázni, kezdve a színes bőrű Ádámtól, a fülüket összekötő fémláncon függő tiltott gyümölcsig, vagy a férfi kezében tartott fegyverről lecsüngő bőrdarabon fityegő kulcsig, ami leginkább egy slusszkulcsra emlékeztet. De mindenkinek a fantáziájára van bízva, mit lát benne! A zene mindenesetre szuper, és könnyedén meglódítja az ember képzelőerejét. Hallgassátok!


01. Love Supreme
02. Cosmic Circus
03. Babylon
04. A Vampires View
05. Days Gone By
06. Adam & Eve
07. Starlight Man
08. Timelines
09. Drivers Seat
10. The Blade Of Cain