Bosco - Herzblut

Kiadó: Locomotive
Terjesztő: HMP
Együttes: Bosco
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Adamskij
Pontszám: 5/10
Értékelés: Szürke, de korrekt

Eddig nem nagyon kerültek kezembe a félig spanyol, félig német kiadó kiadványai. A Bosco ugyanis német csapat. Ne ijedjetek meg ettől a gonosz névtől, elsőre én sem tudtam hová tenni őket, a borító alapján akár Rammstein-féle electro rockban is utazhatnának. Az a nagy meglepetés, hogy nem.

Korábbi írásaimat ismerők számára visszatérő emlék lehet, hogy valamiért nem komálom a germán színtér bandáit. Lehet, hogy bennem van a hiba, de egy kezemen meg tudom számolni azon kedvenc csapataimat, amelyek Európa legnagyobb zenei piacával rendelkező országából származnak. Tehát fel volt adva a lecke a Bosco előtt, tessék megugrani: újabb érdektelenségbe fulladó anyag vagy valami Glow típusú kellemes meglepetés a maga módján. A konklúzió levonását rátok bízom.

A Bosco tulajdonképp egy szokásosnak is nevezhető trió. Volt már ilyennel dolgunk, ez a jelentős punk színtérrel bíró Németországban is elterjedt felállási forma. Mindkét gitáros kiveszi a részét a vokális feladatokból, hangjuk meglehetősen hasonló. Úgymond semmi meglepő, viszont amit énekelnek, vagy üvöltenek, azt jól teszik. Stílusilag a könnyen adódó punk rock helyett inkább a ma divatosabb garázs rock felé eveznek barátaink, elég sok metalos, sőt újvonalas hardcore hatással. Kezd meredekebb lenni az a pálya, nem? Ők a Faith No More, Type O Negative, Slayer hármasra esküsznek, de példaképeik hatása egyáltalán nem érezhető dalaikban. Még azt is elárulom, hogy végig német szövegeik vannak, s ez így együtt sokak gyomrát megfekszi.

Ami a hangszeres játékot illeti, vannak kisebb pontatlanságok, de lévén nem ők a Dream Theater, ez senkit nem érdekel. Első lemezhez képest bika módon döngetnek a gitárok, a dob viszont elég visszafogott. Sokkal nagyobbat dörrenne a produkció, ha a rockos, vadállat gitársoundhoz ugyanolyan, beton keménységű alapok társulnának. Ami az ötleteket illeti, egész pofás részeket komponáltak - sajnos azt nem mondhatom, hogy nem hallottam volna már őket mástól is.

Ennek ellenére egész hallgatható produktumot sikerült katyvasztani. Egyetlen kifogásolni valóm lenne: elég szürke, lapos ez a lemez. Nincsenek kiugró percek, kevés ragadós, fülbe vágó majd ott maradó rész hallható. Így a direktségre és élő hatásra törekvő ifjak kísérlete elhal azon a ponton, ahol a hallgatónak át kell adni a csapatban lévő energiát. Sajnos, mondom, mert lenne itt mit kapnunk. Úgy gondolom, a válasz ott keresendő, hogy a srácok 2001-ben alakultak és az első demó után már ott feküdt az asztalon a lemezszerződés. Megértem, hogy fiatalon világot akarnak váltani, de ezzel várhattak volna jó pár évet.

Azok számára ajánlott az anyag beszerzése, meghallgatása, akik számára Németországról nem a galoppozó, pallost lengető Hansok és Jürgenek ugranak be, hanem Wizo-ék vagy Toten Hosen-ék. Számukra viszont okozhat kellemes perceket ez a - maga nemében ígéretes - korong.


1. Nicht allein
2. Alles von mir
3. Verlieren
4. Tausend Fragen
5. Zu viel
6. Traumzeit
7. Halt dich fest
8. Ohne Herz
9. Ganz nah
10. Tut mir leid