Wolf - Evil Star

Kiadó: Massacre
Terjesztő: HMP
Együttes: Wolf
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Scorpio
Pontszám: 7/10
Értékelés: Átlag feletti teljesítmény

A svéd trió 1995-ben alakult, de csak 2000-ben adta ki első nagylemezét, amely viszont óriási sikert aratott a skandináv országban. A zenekar magja azóta változatlan, mindössze a koncertekre, turnékra szoktak felfogadni kísérőgitárost. 2002-ben kijött második albumuk, legfrissebb anyaguk pedig immáron a hármas sorszámot viseli magán.

Az első csapat, amely zenéjüket hallgatva beugrott, a régi Iron Maiden volt, és valóban, ők maguk is a hatásaik között említik a kultikus, brit zenekart. Bár Niklas Olsson gitáros, énekes hangja nem hasonlít Dickinsonéra, a muzsika, és főleg a zenei betétek, az ikerszólók, valamint Mikael Goding Harris által megihletett basszusjátéka egyértelműen a Maident juttatták eszembe. Az analógiát erősíti Daniel Bergkvist dobolása is, aki Nicko McBrain nyomdokain haladva, száműzte eszköztárából a duplázót, annak hiányát technikás játékkal, a Nicko védjegyeként ismert pörgetésekkel, a cintányérokon való figurázással pótolja. Ha már klasszikus példákkal próbálom megvilágítani a Wolf által képviselt stílust, akkor az énekhangot nyugodtan rokoníthatom Rob Halford orgánumával. Legalábbis a magas hangfekvésekben. Ez aztán a szenzáció! - kaphatják fel a fejüket az egykor a brit heavy metal új hullámaként emlegetett jelenség két prominens képviselőjének rajongói. Az Iron Maiden zenéje, a Judas Priest frontemberének hangjával!! Noha a Wolf nem vetekszik ezen két zenekarral, azért tényleg kellemes élményeket szerezhet az általuk játszott műfaj kedvelőinek, annak ellenére, hogy muzsikájuk nélkülözi az eredetiség legapróbb szikráját is. Ezeken kívül még egy nagy előd, nevezetesen a Mercyful Fate szelleme lengi át időnként az albumot.

Összességében tehát jófajta zene található a korongon, bár a Don't Fear The Reaper kissé kilóg a sorból, a keménykötésű dalok között furcsán hat már-már slágerszerűségével. A két bónusz dalt sem érzem olyan erősnek. A borító pedig egyenesen szörnyű. Sokáig vacilláltam a 7-es és 8-as között, de ezek a negatívumok a gyengébb pontszám felé billentették a mérleg serpenyőjét.

01. Evil Star
02. American Storm
03. The Avenger
04. Wolf's Blood
05. Transylvanian Twilight
06. Devil Moon
07. Out of Still Midnight
08. The Dark
09. Black Wing Rider
10. (Don't Fear) The Reaper

bónusz
11. Die By The Sword
12. I'm Not Afraid Of Life